Választásunk a szendvicsre és a kekszre esett. A sonkás-sajtos “melegszendvics-nyalóka” a reggeli őrületben kicsit macerásnak tűnhet, de csak elsőre. Ugyanis – ahogyan azt az elkészítési fázisnál is leírjuk – a besamelmártást elkészíthetitek előző nap este, a szendvicsek sütése pedig nem több 2-3 percnél. A mazsolás zabkeksz napokig eláll egy kekszes dobozban, így ha hétvégén megcsináljátok a gyerekekkel, egész héten lesz egészséges nasi az uzsonnás dobozban, és nem kell a boltban venni.
Egy lábasban tedd fel a tejet melegedni a besamelmártáshoz.
Közben egy másikban olvassz fel vajat, és ha már folyós, add hozzá a lisztet, és 1-2 percig kevergetve pirítsd, majd öntsd hozzá a forró tejet, és főzd legalább 5-6 percig.
Ezután hűtsd langyosra, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A besamelmártást elkészíthetjük előző nap este, így a reggeli készülődésben már csak ki kell sütni a szendvicseket…
A besamelt frissen vágott kakukkfűvel ízesíthetjük.
A kenyérből rakj egymás mellé 5 szeletet (a hatodikra majd csak később lesz szükség), és kenj rájuk 1-1 evőkanál besamelmártást.
Ha ezzel megvagy, mindegyikre tegyél egy szelet sonkát, arra egy szelet sajtot, végül kenj még egy kanál mártást a sajtra.
Az így megkent kenyereket rakd egymásra. Most jöhet a 6. (üres) szelet, ezzel fejezd be a toronyépítést. Az egészet csomagold folpackba, és legalább fél órára tedd a hűtőbe. Hidegen könnyebb lesz szeletelni.
A meghűlt kenyértorony széleit vágd le kenyérvágó késsel, majd vágd fel 4 egyenlő vastagságú szeletre.
Olvassz egy kevés vajat serpenyőben, majd közepes lángon süsd mindkét oldalukat, amíg megbarnulnak (kb. 1 percig).
A kisült szendvicseket fektesd egy deszkára, és a szelet alsó fele felől szúrd bele a nyalókapálcákat.
Ezután a pálcák között vágd ketté a megsült kenyeret és kész is az egy kézzel fogyasztható sokás-sajtos melegszendvics.
Csomagoláskor vághatunk hozzá friss paradicsomot, paprikát.
Szórd egy tepsire a zabpelyhet, és 175 °C-ra előmelegített sütőben pirítsd 8-10 percig, hogy enyhén megbarnuljon. Vedd ki, és hagyd kihűlni.
Szórd egy tepsire a zabpelyhet és 175 °C-ra előmelegített sütőben pirítsd 8-10 percig, hogy enyhén megbarnuljon. Vedd ki, és hagyd kihűlni.
A barna cukrot és a mazsolát keverd addig aprítógépben, míg pépes lesz. A lisztből 6-8 g-ot tegyél félre a formázáshoz.
A többi lisztet öntsd egy keverőtálba, keverd össze a sütőporral, a fahéjjal, a sóval, és add hozzá a mazsolás pépet. Öntsd hozzá a kihűlt zabpelyhet is, és reszeld rá a citrom héját.
Add hozzá a kockázott vajat és a tojást is! Gyúrd addig, míg összeáll a tészta.
A sütőt kapcsold vissza 175 °C-ra. Formálj koktélparadicsom méretű gombócokat a tésztából és a tenyeredben lapogasd meg őket.
Tedd a kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Hagyj közöttük 2-3 cm távolságot, mert sülés közben megdagadnak. 10-12 perc alatt süsd készre őket.
A banánturmixhoz hámozd meg a banánokat, tördeld bele a mixer kancsójába.
Ha nem elég édes a banán, kevés mézet adhatsz hozzá. Öntsd rá a tejet, és turmixold addig, míg a banán teljesen elkeveredik a tejjel. Figyelj arra, hogy jól zárható kulacsba töltsd a turmixot, mert nem biztos, hogy jól mutat a matekfüzeten…
Sok múlik a csomagoláson. A gyerekek hamarabb megeszik a zöldséget, gyümölcsöt, és még a mazsolát is, ha kreatív, vicces tálalásban kapják.
A pontos hozzávalókat Bernáth József: Szörnyen jó szakácskönyv című könyvében találjátok.
További cikkek az uzsonnáról az NLCafén!