Szabadidő

Állatvédők állatkertből loptak el egy pápaszemes pingvint

Két állatvédő diák lopta el a pápaszemes pingvint az egyik dél-afrikai állatkertből. Ezzel akartak tiltakozni az állatok fogságban tartása ellen. Csakhogy az ellopott pingvin már az állatkertben született, így nem képes természetes körülmények között megélni. Durva?

Buddy, a pápaszemes pingvin az állatkertben született, senki sem tudja elképzelni, hogyan tudna önállóan megélni természetesen élőhelyén, a vadonban. A pingvin eltűnését a lopás másnapján vették észre az állatkertben, amikor a havi egészségi vizsgálatát akarták elvégezni, de nem sehol sem találták.

A lopással két, a 20-as évei elején járó állatvédő diákot vádolnak, akik autójuk csomagtartójába dugták Buddyt, majd a közeli tengerpartra hajtottak vele, és ott szabadon elengedték. Állításuk szerint nem akarták bántani a pingvint, akciójuknak mégis végzetes következményei lehetnek.

Buddy egyébként egy szülőpár hímje, Francisszel, a nősténnyel két fiókát neveltek. Az apamadár eltűnése óta az egyik fióka elpusztult, bár az nem bizonyított, hogy halála összefügghet-e édesapja eltűnésével. A fészket pedig a nőstény madár nem hagyhatja el, mert nincs ott az apa, aki vigyázna helyette az utódra.

A pápaszemes pingvint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja, mert máris kevesebb mint 20 ezer szaporodóképes pár él szabadon, sőt hamarosan felkerülhet a súlyosan veszélyeztetett fajok vörös listájára. Ráadásul ezek a madarak monogám életet élnek, a nőstény Francis ragaszkodik Buddyhoz, épp mint Dindim, aki már ötödször kereste fel megmentőjét.

Az állatkert dolgozói több száz kilométeren át vizsgálják a partot, hátha valahol feltűnik és észreveszik Buddyt.

Pápaszemes pingvinek - a fotó illusztráció
Pápaszemes pingvinek – a fotó illusztráció

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top