Szabadidő

Ugorhat az eladók decemberi szabadsága

Több áruházláncnál is elrendelték, hogy aki szabadságot venne ki, november végéig tegye meg. Decemberben ugyanis nem engednek el senkit.

Bár jogszabályba ütközik, az áruházláncok mégsem akarják elengedni dolgozóikat decemberben szabadságra. Ezt állítja legalábbis a Magyar Időknek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke szerint több vállalatnál is az az utasítás, hogy az idén várhatóan erős lakossági fogyasztással járó karácsony előtti bevásárlási szezonban, illetve a két ünnep között nem mehetnek szabadságra az áruházi dolgozók, helyette egyes cégeknél október, míg másutt november végéig kötelezően ki kell venniük a még meglévő szabadnapokat.

Márpedig a jogszabály előírja, hogy évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló, ezt azonban szerinte a profitorientált vállalatok figyelmen kívül hagyják.

Bubenkó hozzátette, hogy a karácsonyi bevásárlási időszakban diákmunkásokkal is nehezebb feltölteni az üzleteket, mivel a tapasztalatok szerint a téli szünetben, illetve a vizsgaidőszakban jóval kevesebb fiatal vállal alkalmi munkát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top