Szabadidő

Rekordot döntött a világ legöregebb orangutánja

A Puan nevű állat már több mint tíz évvel idősebb az orangutánok átlagos életkoránál. Születésnapján megkapta Guinness-világrekordról szóló oklevelet is.

A szumátrai orángután, aki az ausztrál Perth állatkertjében tengeti napjait, 1956-ban született, vagyis idén töltötte be hatvanadik életévét. Eredetileg 1968-ban a malajziai Johore szultánja adta ajándékba az állatkertnek, más állatokért cserébe.

Puant, aki ma már büszke dédnagymama, sokan a szívükbe zárták annak ellenére, hogy természete nem feltétlenül barátságos. Emellett – talán élemedett korának betudhatóan – néha kissé türelmetlen tud lenni, főleg ha ételről van szó.

“Hol van már a kajám?!” (Fotó: Perth Zoo)

“Simán elküld bárkit a fenébe, sőt még a lábával is nagyokat toppant, ha túl sokat kell várnia a táplálékára” – írta Martina Hart, a Perth Zoo főemlőseinek gondozója, aki sikeres szaporítóprogramot is beindított az állatkertben. “Persze neki szabad, ő egy igazi nagyasszony, akit mindenki a korának kijáró tisztelettel kezel.”

“Kismajom, te még kósza gondolat sem voltál, amikor én már banánt hámoztam” (Fotó: Perth Zoo)

A vadon élő szumátrai orangutánok nőstényei ritkán élnek tovább 50 évnél, ezért Puan valóságos nemzetközi kincsnek számít. A “nagyasszony” ma már keveset mászik fára, ideje nagy részét a kifutójában, a fűben heverészve tölti.

 

Az orangutánok rendkívül veszélyeztetett faj, főleg mivel a pálmaolaj-termelésnek köszönhetően élőhelyük gyorsan zsugorodik, emellett gyakran válnak orvvadászok prédájává is.

Puannak ezúton is sok boldogságot és friss gyümölcsöt kívánunk!

További cikkek orangutánokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top