Szabadidő

60 év után előkerült a kép, most félmilliárdért adták el

Frida Kahlo egy soha ki nem állított képéért fizetett valaki 1,81 millió dollárt (532 millió forintot) a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.

A Nina con collar (Lány nyaklánccal) című olajvászon festmény 1929-ben született, Frida Kahlo 143 festménye közül az első húsz között készült el. Már magán viseli a festő későbbi önarcképeinek néhány jellegzetes vonását, a “szárnyas” szemöldököt és a frontális, szembenéző portrét.

60 év után előkerült a kép, most félmilliárdért adták el

Az indigókék hátterű kép modellje, egy 13-14 éves lány egyenesen a nézőre tekint. “Van benne valami melegség és meghittség” – mondta Axel Stein, a Sotheby’s Latin-Amerika-szakértője.

A latin-amerikai művészeti aukció teljes bevétele 16,84 millió dollárra rúgott, a keddi eseményen legdrágábban, 2,29 millióért Rufino Tamayo egy alkotása kelt el, mely egykor Audrey Hepburn tulajdonában volt.

Tavaly a Sotheby’s egy 1939-ben készült Kahlo-festményt rekordáron, 8 millió dollárért (2,3 milliárd forintért) adott el.

A nemzetközi piacon a latin-amerikai művészek közül a mexikói festőnő képeiért adnak a legmagasabb árat. Stein szerint ez részben azzal magyarázható, hogy Mexikó évtizedeken át tiltotta a Kahlo-művek kivitelét az országból

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top