Szabadidő

A Facebook mostantól az álhíreket is szűri

A Facebook az álhírszűrőt egyelőre Németországban vezeti be tényfeltáró újságírók közreműködésével.

A Facebook a Correctiv nevű német független, nonprofit tényfeltáró újságíró munkaközösséggel együttműködve vezeti be álhírszűrőt, várhatóan heteken belül. A tervek szerint a Correctiv munkatársai megvizsgálják a felhasználók álhírnek megjelölt tartalmait, így a bejegyzéseket, megosztásokat, és ha valótlanságot tapasztalnak, akkor figyelmeztetést fűznek azokhoz.

A Facebook képviselője a Bild német lapnak mondta el, a társaság betartja a német törvényeket, így a jogsértő tartalmakat bejelentésre törlik. Nem a Facebook dönti el, mi álhír és mi nem az. A még formálódó tervről annyit már tudni lehet, a portálok üzemeltetőinek 24 órán belül törülniük kell a sértő, gyűlölködő vagy hamis tartalmakat, különben pénzbüntetéssel sújthatják őket.

Németországban álhírek szűrésével nem cenzúrázni akarják a tartalmakat, hanem azt szeretnék elérni, hogy az online közegben is mindenki védekezni tudjon a rágalmazás ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top