Szabadidő

Bojkottálja az Oscar-gálát Donald Trump rendelete miatt az iráni rendező

A Golden Globe- és Oscar-díjas iráni rendező, Asghar Farhadi vasárnap bejelentette, nem vesz részt a február 26-i Oscar-gálán. Döntését Donald Trump elnöki rendeletével magyarázza, amely átmenetileg megtiltotta több muszlim ország polgárának az Egyesült Államokba utazását.

A 45 éves Asghar Farhadi számtalan filmművészeti díj kitüntetettje, 2012-ben a Nader és Simin – Egy elválás története című filmjéért Golden Globe-, majd Oscar-díjat kapott. Idén is esélyes a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az amerikai filmakadémia elismerésére, ezúttal Az ügyfél című alkotásával.

A rendező vasárnap úgy döntött, Donald Trump, az amerikai beutazást bizonyos országokból átmenetileg korlátozó rendelete miatt nem vesz részt a február 26-i Oscar-gálán, még akkor sem, ha kivételt tennének vele.

“Úgy tűnik, hogy túl sok a ‘ha’ és a ‘de’ a részvételem körül” – idézte az AP amerikai hírügynökség a perzsa rendező szavait, aki ezért inkább nem is vesz részt a filmvilág hollywoodi ünnepén. Farhadi szerint az átmeneti beutazási korlátozások “néhány honfitársamat és hat másik ország polgárait érintő igazságtalan feltételek”.

Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes, így Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az Egyesült Államok emellett felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top