Szabadidő

Több mint 100 kisbolygót fedeztek fel a csillagászok

Hawaiin található obszervatórium segítségével több mint száz új kisbolygót fedeztek föl csillagászok a Naprendszeren kívül.

A Naprendszeren kívüli exobolygókat a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsán álló HIRES spektrométer (színképelemző) segítségével fedezték föl. Az elmúlt húsz évben a radiális gyorsulás módszerével gyűjtött adatokat elemezve találták az új kisbolygókat.

A Kaliforniai Egyetem csillagászai szerint még ennél is jóval több rejtőzhet a több mint 1600 csillagon végzett csaknem 61 ezer önálló mérés elemzésében. A szakértők eredményeiket az Astronomical Journal című szaklapban is bemutatták.

A radiális gyorsulás módszere az egyik legsikeresebb technika az eddig ismeretlen bolygók megtalálására. Azt a tényt használja ki, hogy miközben a kisbolygót befolyásolja a csillag gravitációja, amely körül kering, a bolygó gravitációja is befolyásolja a csillagot. A csillagászok kifinomult eszközök segítségével képesek észlelni azt az apró megingást, amelyet a bolygó vált ki a csillagból gravitációs ereje révén.

Az egyik újonnan fölfedezett kisbolygó a Lalande 21185 nevű csillag körül kering, amely a Naphoz negyedik legközelebb lévő csillag, tömege csupán 40 százaléka a Napénak. Keringési ideje kevesebb mint tíz földi nap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top