Szabadidő

Pénisz- és vécémúzeum is szerepel a világ legfurábbjai között

Ha a múzeum szóról félhomályos kiállítótermek, a szoba sarkába kövült teremőrök és suttogva osonó látogatók jutnak eszedbe, nézd meg, milyen bizarr kiállításokat találni a világ legfurcsább múzeumaiban.

Persze nem meglepő azok után, hogy a kevésbé képzett múzeumlátogatók akár egy tűzoltókészüléket is művészeti alkotásnak tudnak nézni, azonban a legbizarrabb kiállítások tárgyain leginkább tényleg csak nevetni lehet.

Belecsapunk: péniszmúzeum

Kezdjük is a legfurábbak közül is a legszürreálisabbal, az izlandi péniszmúzeummal. Neve alapján nem nehéz kitalálni, hogy miket láthatnak a látogatók, a múzeum saját – egyébként a www.phallus.is címen elérhető – weboldalának leírása szerint különféle emlősök péniszeit mutatják be, egészen pontosan 93 állatfajtól összesen 280 különféle pénisz és azok mindenféle darabjai láthatóak a tárlókban.

Pénisz pénisz hátán az izlandi
Pénisz pénisz hátán az izlandi “fallológiai” múzeumban (Fotó: www.phallus.is)

 

A múzeumban 55 bálna- és 36 fókapénisz is megtekinthető, emellett 118 további pénisz is található, amelyek különböző szárazföldi emlőstől származnak. Állítólag szerepel ezek között az izlandi népmesék Huldufólk nevű elfjeinek, illetve trolloknak a pénisze is, és bár emberi hímvesszőt is kaptak már, az sajnos szállítás közben megsérült, így most egy újabb példányra vadásznak a múzeum kurátorai.

A rossz művészet múzeuma

A massachusettsi Brookline and Somerville ad otthont annak a Museum of Bad Art nevű kultúrintézménynek, amely úgy határozza meg önmagát, mint “a világ egyetlen múzeuma, amelynek célja a rossz művészet minden formájának összegyűjtése, megőrzése, kiállítása és ünneplése”. A kiállított műtárgyak között egyaránt megtalálhatóak a tehetséges művészek balul sikerült munkái és a kevésbé tehetséges, de annál lelkesebb amatőrök próbálkozásai. Érdemes benézni a múzeum online galériájába, rekeszizmot próbára tévő alkotások tucatjait tekinthetik meg a látogatók.

Az egyetlen múzeum, ahol tényleg elmondható, hogy
Az egyetlen múzeum, ahol tényleg elmondható, hogy “ilyet én is tudok” (Fotó:www.museumofbadart.org)

Vécémúzeum

A világ egyik legtermészetesebb dolga, miért is ne lehetne egy múzeumba összegyűjteni az emberiség kollektív tudását az ürítkezésről? Nem kevesebb mint 4500 évnyi klotyótörténelmet sűrítettek egy tető alá az indiai intézmény megálmodói, az egyszerűbb ágytálaktól a gazdagon díszített viktoriánus vécékig. A legkorábbi darab időszámításunk előtt 2500-ból származik. Az ígéret szerint még egy könyvespolcnak álcázott árnyékszéket is megtekinthet, aki jegyet vált a Sulabh International Museum of Toiletsbe.

A legegyszerűbbtől a legdíszesebbig mindenféle vécé látható az indiai toalettmúzeumban (Fotó: Sulabh Toilet Museum)
A legegyszerűbbtől a legdíszesebbig mindenféle vécé látható az indiai toalettmúzeumban (Fotó: Sulabh Toilet Museum)

Hajmúzeum

Belegondolni is kissé ijesztőnek tűnik, hát még ha elmondjuk, hogy a törökországi Avanosban található múzeum valójában egy sötét barlang, ahol több mint 16 000 nő haját tárolják. A bizarr gyűjteményt egy Chez Galip nevű fazekas hozta létre. Bár nem tudjuk, hogy ki és miért akarna ide látogatni, a lényeg, hogy megteheti, hiszen a múzeum tárt kapukkal várja. Bár a lenti fotót elnézve elég hátborzongató hely lehet.

Egy rossz horrorfilm díszletére emlékeztet a török hajmúzeum (Fotó: Tumblr)
Egy rossz horrorfilm díszletére emlékeztet a török hajmúzeum (Fotó: Tumblr)

A zátonyra futott kapcsolatok múzeuma

Eredetileg utazó kiállításként indult a tönkrement kapcsolatoknak és azok romjainak emléket állító gyűjtemény, amelynek működtetői arra kérik a látogatókat, hogy maguk is járuljanak hozzá a kiállításhoz, olyan darabokkal, amelyek korábbi sikertelen párkapcsolataikból származnak. A múzeum dolgozói szerint ez ugyanis lehetőséget nyújt a látogatók számára, hogy így lépjenek túl a korábbi szakításon, és le tudják zárni az esetleges múltbéli sebeket. A nyilvánvaló kiállítási darabokon – eljegyzési gyűrűk, menyasszonyi ruhák, Valentin-napra szánt üdvözlőkártyák – néhány különlegesebb darab is szerepel a kiállítási tárgyak között, például egy rózsaszín szőrös bilincs vagy egy fából készült görögdinnye. A múzeum egyébként egészen közel, a horvátországi Zágrábban található.

Menyasszonyi ruha befőttesüvegben - csak egy a zátonyra futott kapcsolatok múzeumának kiállítási tárgyai közül (Fotó: Tumblr)
Menyasszonyi ruha befőttesüvegben – csak egy a zátonyra futott kapcsolatok múzeumának kiállítási tárgyai közül (Fotó: Tumblr)

Instant tésztamúzeum

Hol máshol lehetne, mint Japánban, ahol óriási kultusza van a kis műanyag pohárból fogyasztott vagy a zacskós instant ramennek. A múzeum valójában Momofuku Andónak, a japán egyetemisták kedvenc (?) ételének feltalálója előtt adózik, de a látogatók akár egy foglalkozáson is részt vehetnek, ahol megtanulhatják, hogyan készítsenek igazi, friss rament.

Maga a névadó is ellátogatott a Momofuku Ando Instant Ramen múzeumba (Fotó: www.instantramen-museum.jp)
Maga a névadó is ellátogatott a Momofuku Ando Instant Ramen múzeumba (Fotó: www.instantramen-museum.jp)

Nem létező állatok múzeuma

Egészen pontosan a rejtőzködő állatokat mutatja be az amerikai Maine államban található International Cryptozoology Museum, vagyis olyan lényeket, amelyek létezését egyelőre nem igazolta a tudomány. Ilyen például a jeti vagy a Loch Ness-i szörny. A múzeum gyűjteményében olyan tárgyakat és különböző mintákat találunk, amelyek állítólag ezekhez a mitikus lényekhez kötődnek. Szőrcsomóktól a népművészeti motívumokon át egészen a székletmintákig tart a sor. Arról nem szól a fáma, hogy a belépőjegy mellé alufólia-sisak is jár-e.

Parazitamúzeum

Szintén Japánban várják a gyűrűsférgek, hajtetvek és egyéb apró rémségek az erre fogékony látogatókat, a szigetország fővárosában. A Meguro Parasitological Museum gyűjteményében több mint 300 kis szörnyeteg található, köztük egy több mint 13 méteres galandféreggel. A múzeum látogatása nem javasolt a már említett ramenmúzeum előtt vagy után.

Férgek, tetvek, kukacok, mi szem-szájnak ingere (Fotó: Wikipedia)
Férgek, tetvek, kukacok, mi szem-szájnak ingere (Fotó: Wikipedia)

Középkori kínzóeszközök múzeuma

Az amszterdami kínzóeszköz-múzeum talán kissé kilóg a sorból, hiszen hasonlót találni Londonban, de akár Boldogkőváralján is, igaz, a holland intézményben több mint 100 kínzóeszköz között tallózhat az érdeklődő közönség. Az eszközök egy része meglehetősen egyértelmű, van egy pár azonban, ahol akár hosszú percekbe is beletelhet, mire a látogatók rájönnek, hogyan használhatták a borzalmas sérüléseket vagy rendkívül fájdalmas halált okozó eszközöket. Garantált szórakozás az egész családnak!

Középkori ujjszorító Amszterdamból (Fotó: www.torturemuseum.com)
Középkori ujjszorító Amszterdamból (Fotó: www.torturemuseum.com)

Szögesdrótmúzeum

Ilyen is van, méghozzá a kansasi La Crosse városában, ahol több mint 2400-féle szögesdrótot tekinthetnek meg a múzeumlátogatók. A kurátoroknak azonban magasztos céljai voltak: a szögesdrót fejlődésén és a hétköznapokban betöltött szerepén keresztül mutatják be az Egyesült Államokat meghódító telepesek életét és azt a történelmi folyamatot, amelynek végén létrejött a Föld jelenlegi vezető szuperhatalma. Talán ez a világ egyetlen múzeuma, ahol nem kell attól tartani, hogy a kotnyeles látogatók hozzányúlnak a kiállított tárgyakhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top