nlc.hu
Szabadidő
Így érhetnek többet az új bankjegyek

Így érhetnek többet az új bankjegyek

Lassan egy hete, hogy forgalomba került az új ötezer forintos és az új kétezer forintos bankjegy. Ha kellően szerencsések vagyunk, akkor belefuthatunk egy-egy olyan példányba is, ami sokkal többet ér a gyűjtőknek, mint a rányomtatott összeg.

Bizonyára többen is kezükbe fogták már egy-egy példányát az új ötezer és az új kétezer forintos bankjegynek. Ez utóbbiról az is hamar kiderült, hogy könnyű összetéveszteni az új húszezressel. A tévesztésen felül valóban elképzelhető, hogy többet érjen egy-egy új bankjegy, mint a rányomtatott összeg.

Egy sima kétezer forintos címletű bankjegy úgy érhet akár négyezer forintot, hogy a sorozatszáma minél közelebb van a nullához. Persze nagyon kicsi az esély, hogy a kezünkbe akadjon egy ezer alatti sorszámú bankjegy, ugyanis ezek többségét a jegybank elrakja későbbre, hogy a gyűjtők megvehessék. Ettől függetlenül persze érdemes nyitott szemmel járni, mert minden bankót azért nem spájzol be az MNB.

Forrás: MNB
000-ás sorszámú MINTA bankjegyek – Forrás: MNB

Ahogyan a különböző emlékérméket, úgy az alacsony sorszámú bankjegyeket is a Pénzverő honlapján lehet megvásárolni. Találni itt húszezer forintost 29 500 forintért, vagy kétezrest 4500 forintért. A legfrissebb papírpénzekhez először az ATM-ekből, a bankokból és a postán lehet hozzájutni – tudta meg a nemzeti banktól a Pénzcentrum.

A nagy bankjegy megújítási program várhatóan 2019-ig tart majd, addigra szeretné a jegybank lecserélni az ötszázas és az ezres bankjegyeket is. A forintérmék cseréjét viszont nem látják indokoltnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top