Szabadidő

Így csaltak a ruletten a húszas évek gengszterei

Rendkívül érdekes leletre akadt egy régi zenegépeket és a szerencsejáték-iparban használt eszközöket felújító cég: egy olyan rulettasztalra, amelybe rejtett, a csalást elősegítő mechanikát építettek.

A surrey-i székhelyű Games Room Company eredetileg az amerikai hadseregnek szállított biliárdasztalokat, italautomatákat és zenegépeket a hatvanas években. A családi vállalkozás egy ideje efféle eszközök felújításával, restaurálásával is foglalkozik. Így került a műhelyükbe egy a húszas évekből származó rulettasztal, amelyet romjaiból kellett újjáépíteni.

A szakértők szerint az asztalt 1927-ben vagy 1928-ban készíthették, a céget vezető Alexander Walder-Smith és munkatársai nagy meglepetésére pedig a felújítás során rájöttek, hogy a rulettkerék alatt található asztalláb üreges, amely két sörösdoboz méretű régi elemet rejt. Az elemek melletti hézagokat korabeli újságpapírokkal tömték ki, ezek alapján meg tudták állapítani, hogy a szabálytalan átalakításra valamikor 1929 és 1931 között kerülhetett sor.

Ez az időszak volt a chicagói maffia aranykora, amikor többek között Al Capone és bűnszervezete tartotta a markában az USA középső részén található nagyvárost, így feltételezhető, hogy a trükkös rulettasztal is egy illegális kaszinóban működhetett.

Az asztal lábába rejtett elemek segítségével a krupié egy titkos mechanizmust tudott működésbe hozni, amelynek célja az volt, hogy a kaszinó nyerési esélyeit növelje a játékosokkal szemben. A rulett szabályai szerint a golyót a krupié a kerék felső peremén indítja el, az pedig ott köröz, amíg nem csökken annyira a sebessége, hogy beleessen a kerék közepén található, számokkal jelölt rekeszek egyikébe.

A chicagói asztal rulettkerekének peremére két aprócska lyukat fúrtak, a krupié pedig egy csavarnak álcázott gombbal tudta működtetni a csalásra kitalált szerkezetet. A gomb megnyomására a két lyukból két tű csúszott ki, amelyekbe a kerék peremén haladó golyó beleütközött, és az utánuk lévő rekeszek egyikébe gurult. A két tűt a játékosok egyáltalán nem látták a kerék forgása közben, amikor pedig a krupié elengedte a gombot, a tűk automatikusan visszahúzódtak.

Walder-Smith elmondása szerint egy ilyen, korabeli rulettasztal önmagában is hatalmas érték, azonban a trükkös csaló-berendezés felbecsülhetetlen értékű ritkasággá teszi. A fenti videóból nem derül ki, hogy mi lesz a sorsa a gyönyörűen restaurált asztalnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top