Szabadidő

Hódkolónia költözött a szegedi Tisza-partra

Különleges család költözött a Tisza partjára Szegednél. Hódok úszkálnak a folyóban, készítik a gátakat, pedig arrafelé korábban hódot nemigen láttak.

Kiszámíthatatlan a hódok mozgása Szegednél, így előfordulhat, meglehetősen hosszasan kell várakozni, mire felbukkannak. De amikor előjönnek, húzzák-vonják a faágakat, csöppet sem zavarja őket a nézőközönség. Az egyik szegedi horgász tíz filmet is forgatott róluk mobiltelefonjával.

A Délmagyar szerint a Szeged belvárosában felbukkant hód nem olyan állat, mint a Loch Ness-i szörny, mert valóban létezik. A parton, a fűzfák ágain jellegzetes rágásnyomok bizonyítják, az állat bizony megfordult arrafelé.

Az eurázsiai hód őshonos volt a Kárpát-medencében, 1865-re ugyanakkor teljesen eltűnt, mert bundája és húsa miatt levadászták az állományt. A WWF természetvédelmi szervezet 1996-ban indította el a visszatelepítési programját, amely úgy tűnik, igencsak jól sikeredett, félő, lassan túlzottan is elszaporodnak a hódok.

Szorgosan dolgozik a szegedi hódkolónia egyik tagja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top