A keramikusoké, a sokácoké és a családoké a hétvége a Vörösmarty téren
Attrakciószámba megy a fazekasok korongozása, ahol 15 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok a mohácsi sokác nemzetiségű hagyományápolókkal közösen fognak babot főzni a Vörösmarty téren.
Április 22-én szombaton 12–18 óráig “Játék a tűzzel” – rakuégetés
A Magyar Kézműves Szövetség már harmadik alkalommal rendezi meg a rakukerámia-égetést a Vörösmarty téren. Minden alkotó számára egy különleges kihívás, művészet, “játék a tűzzel”. Varázslatos technológiája és véletlenszerűsége mindenkit magával ragad. Boros Hajnal, Erdős Anna, Szili Ferenc és Szabó Kata kápráztatja el az arra járó látogatókat.
A raku jelentése “a ráérő idő élvezete”. A rakukerámia közel 500 éves ősi japán égetési technológia. A művészek nem hagyományos eljárással készítik ezeket a kerámiákat, a kézzel formázott tárgyakat alkalikus mázakkal festik, és közel 1000 fokon égetik ki, forrón kivéve a kemencéből érintkezik a hideg levegővel. A Nyitott Műhely során készített tárgyakból egy rögtönzött kiállítás is látható, és a sokféle változatos alkotás a helyszínen megvásárolható.
Április 23-án vasárnap 10–18 óráig fazekastalálkozó és sokác babfőzés
Fazekastalálkozó: 12–18 óráig
A Magyar Kézműves Szövetség keramikusai és meghívott vendégei jóvoltából a fazekas mesterség szépségét egyszerre tizenöt keramikus kelti életre a Vörösmarty téren. Munkájuk során a művészek megmutatják a mesterség szépségét, fortélyait és a technológiák sokaságát. A bátrabbak kipróbálhatják, megízlelhetik az agyag tapintását, plasztikusságát, a korong varázslatos forgását, az agyaggal való táncot és érzés sorozatát. A találkozó valódi interaktív program: agyagozás, játszóház, manókészítés, gyerekkorongozás várja a látogatókat.
Sokác babfőzés szabad tűzön: 10–16 óráig
Vasárnap Mohácsról érkezett sokác nemzetiségű hagyományápolók egy nevezetes sokác népi ételt, sokác babot főznek a Vörösmarty téren. A szabad tűzön készülő étel, akárcsak az előző hétvége sztárja, a karcagi birkapörkölt, látványos gasztronómiai eleme az idei Budapesti Tavaszi Vásárnak.
A sokác babot nevezik csupros és köcsögös babnak is, mivel a főzés ezekben a gömbölyded cserépedényekben történik. A sokác bab szabad tűzi főzésének sajátossága, hogy a cserépköcsögbe tett hozzávalókat a meleg a köcsög falán át csak oldalról érheti, mivel nem a tűzbe, tűzre, hanem a tűz (parázs) köré tették a változatos díszítésű, dróttal is erősített edényeket. Az így készülő, leginkább az észak-afrikai tazsinnal rokonságban álló ételeknek nincs tételes receptje, csak útmutatásul szolgáló leírása. Jellegzetes, archaikus vonása a hozzávalók (bab, hús, füstölt hús, zöldségek, fűszerek) réteges elrendezése és a technológia maga. A reggel a parázs mellé helyezett köcsögben délre elkészült a finom babétel, amit az addig a földeken dolgozók jóízűen elfogyaszthattak.
Egy hétig Mongólia a vásár vendége – jurtaállítás, bemutatók, színpadi produkciók vasárnaptól
Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az ulánbátori városvezetés között született egyezség eredményeképpen Ulánbátor városa a Budapesti Tavaszi Vásár vendége lesz egy hétre. A Vörösmarty téren 2017. április 23–30. között egy jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók. A színpadon mongol népi és klasszikus zenei produkciókat terveznek a szervezők.
Itt az érték szórakoztató, megfogható formában kerül a közönség elé
A Budapesti Tavaszi Vásár ideje alatt csaknem száz nívós népzenei, jazz-, crossover- és soulkoncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves-játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a közönséget.
www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasar;
facebook.com/budapestspringfair