Szabadidő

Most kiszámolhatod, hogy mennyivel keresnél többet, ha férfi lennél!

A Magnet Bank megbízásából készült Fairfizu.hu oldal megálmodói abból indultak ki, hogy Magyarországon a fizetések összege tabutéma. Az ebből eredő információhiány a legnagyobb akadálya annak, hogy megszűnjön a férfiak és nők fizetése közötti különbség.

Nem minden szakmára igaz ugyan, de a többségüket – a KSH a témában megjelent legutóbbi statisztikája alapján – figyelembe véve azonban elmondható, hogy ma Magyarországon munkával egy nő átlagosan 13,2 százalékkal kevesebbet keres, mint egy férfi. 

A FairFizu.hu kalkulátor oldalát a Magnet Bank azért hozta létre, hogy bárkinek lehetősége legyen rákeresni: azonos képzettséggel, a szakmában töltött ugyanannyi évvel a háta mögött, ugyanabban a munkakörben a másik nem tagjánál mennyivel keres jobban vagy rosszabbul.

A banknál abban bíznak – írja a Kreatív.hu –, hogy ha a nők tudatára ébrednek, hogy egy adott pozíció milyen átlagfizetéssel jár, tudatosabban és magabiztosabban készülnek majd az állásinterjúkra, könnyebben vállalják fel munkaadóik felé, ha bérkorrekciót kérnek, és – nem utolsósorban – idővel a munkaadók hozzáállása is megváltozik majd.

A FairFizu kalkulátor használata teljesen anonim, de az eredmény (hogy az kitöltő fizetése átlagosan hány százalékkal lenne több vagy kevesebb az ellentétes nem tagjaként) megosztható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top