Szabadidő

Visszatér Cannes-ba a Körhinta

Hatvanegy évvel a cannes-i bemutató után visszatér a Körhinta a filmfesztiválra. Fábri Zoltán legendás filmjét felújított, restaurált változatban a műértő közönség láthatja először.

Bekerült az idén 70 éves cannes-i filmfesztivál Cannes Classics válogatásába a Körhinta című felejthetetlen film, amelyet Fábri Zoltán 1955-ben Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott. A mozi felújított és digitalizált változatát a fesztiválon mutatja be először a Magyar Nemzeti Filmalap.

Nem ez az első újjászületett film, amelyet bemutat a filmfesztivál: az előző években Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmje szerepelt hasonló formában a filmes eseményen – derül ki a filmalap közleményéből.

Az 1956-os cannes-i filmfesztivál nagydíjesélyes filmjét az eredeti kamerakópiákból és két filmanyagból állították össze a Magyar Nemzeti Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai a közelmúltban, így a film lehető legteljesebb és technikailag legjobb változatát digitalizálhatták 4K felbontásban. A filmbe beillesztettek néhány hiányzó kockát, észrevétlenül javítottak súlyos sérüléseket és visszaállították az eredeti fényvilágát.

Fábri Zoltán idén lenne 100 éves, ennek alkalmából a filmarchívum több filmjét is felújítja és a Körhintával együtt a magyar mozikban is bemutatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top