Szabadidő

Veszprém és Eger is szívesen lenne Európa kulturális fővárosa

Már több mint egy éve dolgozik Veszprém azon a pályázaton, amellyel bejelentkezik Európa kulturális fővárosának egyik címére.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy 2023-ban mindenképpen magyar város lesz megint az egyik európai kulturális főváros (Ekf), és a cím elnyerésére jó esélye van a dunántúli városnak. 

Veszprém már több mint egy éve szakértőkkel készíti elő a pályázati anyagát, amelyben a városvezetés reményei szerint megjelennek majd a lakosság elképzelései is. Porga kiemelte, hogy ennek érdekében a város és a térség fesztiváljain, nagyobb rendezvényein kérdőíveket tölthetnek ki a lakók arról, milyen megyeszékhelyet képzelnek el a 2020-as években – írja a veol.hu.

Veszprém egyik magyar riválisa biztosan Eger lesz, amely 13 év után ismét pályázik a címre – ezt Eger polgármestere, Habis László jelentette be. A városvezető kiemelte, hogy a kulturális főváros gondolatkörébe mindenképpen bele kell foglalniuk Gárdonyi Géza örökségét. Hozzátette azt is, hogy “mint egyházi központ, mint számos vallás képviselőinek a helye, a pirkeri örökség is részét képezi annak az értékhalmaznak, amelyet a pályázatban szeretnénk bemutatni”.

Jelenleg Páfosz (Ciprus) és Aarhus (Dánia) viselik az Ekf-címet, magyar település pedig utoljára 2010-ben volt az egyik kulturális főváros: Pécs nyerte el a címet Essen és Isztambul mellett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top