Szabadidő

Everest-expedíció: Suhajda visszafordult, Klein egyedül folytatja

Már a csúcsmászó körre indult szerdán Klein Dávid és Suhajda Szilárd, hogy első magyarokként oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everestet. Egyikőjüknek vissza kellett fordulni, így a másik magyar hegymászó egyedül folytatja a borzasztóan nehéz utat.

Visszafordult a Mount Everest csúcsmászásán Suhajda Szilárd, így Klein Dávid egyedül folytatja az utat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsára, amelyet első magyarként hódíthat meg oxigénpalack nélkül.

Az expedíció szerdán arról tájékoztatott, hogy Suhajda Szilárd mostantól az alaptáborból segíti a csapatot. A két hegymászó kedden indult utolsó, egyben csúcsmászó körére. Elérték a 6500 méteren található kettes tábort, aztán éjszaka Szilárd rosszul lett, így egészsége és az expedíció sikere érdekében szerdán reggel úgy döntött, nem mászik tovább, inkább visszafordul. A hegymászó a saját lábán, a veszélyes Khumbu-jégesésen átkelve érkezett vissza az alaptáborba.

Suhajda Szilárd azt mondta: “Iszonyatosan nehéz, de egyértelmű döntést kellett hoznom. Nehéz leírni a csalódottságot, amit érzek, de az expedíció nem ért véget!” A hegymászó azt is elmondta, végtelenül boldog és büszke lenne, ha Klein Dávid eléri a célját.

 

Klein Dávid szerdán reggel indult a Mount Everest 7200 méterén található hármas táborába, ahonnan délután már be is jelentkezett. Elmondása szerint jól érzi magát, ha minden a tervek szerint alakul, csütörtökön eljut a Déli-nyeregig.

Suhajda Szilárd rosszul lett, vissza kellett fordulnia a Mount Everest mászása közben
Suhajda Szilárd rosszul lett, vissza kellett fordulnia a Mount Everest mászása közben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top