Szabadidő

Már maffiában dolgoznak a majmok Balin

Az indonéz majmok megismerkedtek a szervezett bűnözés fogalmával: először ellopják a cuccaidat, de némi keksz fejében legalább hajlandóak visszaadni.

Zseniális és hátborzongató rendszerrel dolgoznak a hosszú farkú makákók Balin. A majmok egy népszerű turistalátványosságnak számító templom mellett tanyáznak, és arra pályáznak, hogy elcsenjék az olyan értékeket, mint a látogatók napszemüvege, kamerája, de nem ritkán készpénzt is lopnak.

Már maffiában dolgoznak a majmok Balin

És nem csak úgy diliből lopnak – profi elképzelés van mögötte! A majmok megvárják, míg a templom munkatársai megkeresik őket mindenféle finomságokkal, amiért cserébe fontolóra veszik, hogy visszaadják a lenyúlt holmikat. 

Ezt az egyedi viselkedésmintát már korábban észrevették az etológusok, de tudományosan még nem vizsgálták, mostanáig. Egy belga egyetemi kutatás szerint az Uluwatu-templom majmainak viselkedése egészen egyedi az állatvilágban, és további tanulmányozása nagyon fontos lehet a majmok kognitív képességeinek megértésében.

 

NewScientist

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top