Szabadidő

Baktériumokkal tömték tele a legújabb okosruhát

Meglepő megoldással álltak elő egy amerikai műszaki egyetem kutatói, amelynek segítségével úgy szabályozhatjuk sportruházatunk szellőzését, hogy ahhoz semmit sem kell tennünk.

Már ma is kaphatóak olyan technikai és sportruházatok, amelyeket úgynevezett “lélegző” anyagból készítenek. Ezek lényege, hogy kiengedik a verejtéket és beengedik a levegőt, miközben a hőszigetelésről is gondoskodnak.

A Smithsonian Intézet portálján számolt be a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatóinak legújabb fejlesztéséről, amely egy újfajta megközelítéssel oldja meg a sportruhák szellőzését: ehhez különleges baktériumsejteket használnak, amelyek izzadság hatására képesek megnyitni a ruhába épített szellőzőnyílásokat.

A baktériumok a ruha hátán lévő füleket nyitják fel a verejték hatására (Fotó: MIT Media Lab)
A baktériumok a ruha hátán lévő füleket nyitják fel a verejték hatására (Fotó: MIT Media Lab)

A kutatók ehhez a Bacillus subtilis natto nevű baktériumot használták, amely a japán nattō nevű, erjesztett szójából készült, erős szagú élelmiszer egyik fő hatóanyaga. A baktériumokat két vékony rétegben viszik fel egy latexszövet két oldalára. Mindkét réteg 1-5 mikron vastagságú, ez körülbelül egy vörösvérsejt átmérőjének felel meg. A speciálisan kezelt szövetből négyszögletes füleket alakítanak ki, amelyeket a ruha hátuljába varrnak be. Amikor a ruhát viselő ember izzadni kezd, a ruha külső felületén nem történik semmi, azonban a bőr felőli oldalon lévő baktériumok elkezdik felszívni a nedvességet, ettől megduzzadnak, és afféle szellőzőablakként “kinyitják” a füleket.

A kutatók választása azért esett a nattobaktériumokra, mert azok nem ártalmasak az emberi szervezetre, elvégre élelmiszer formájában el is fogyasztjuk ezeket a mikroorganizmusokat. 

A jellegzetes szagú nattō a japánok kedvelt étele (Fotó: Tumblr)
A jellegzetes szagú nattō a japánok kedvelt étele (Fotó: Tumblr)

Wen Wangnak, az MIT biomérnökének az egyik legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy a ruhák moshatóságára megoldást találjon. Bár a nattobaktériumok rendkívül ellenálló, erős organizmusok, egyelőre a mosógépekkel nem tudják felvenni a harcot. A megközelítés azonban jól mutatja, hogy milyen irányban fejlődhet a sportruházat az előttünk álló években.

“Nagyon izgalmas gondolat, hogy olyan ruhákat hozhatunk létre, amelyek dinamikusan reagálnak a használatra” – magyarázta Wang a Smithsonian magazinjának. “Ez a reakció pedig azt eredményezi, hogy hatékonyabban használhatjuk a ruhát. Ez egy nagyon érdekes megközelítés, amit rengeteg területen alkalmazhatunk majd a közeli jövőben.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top