Szabadidő

Rendőrök védik a tiszavirágokat

Milliónyi tiszavirág hagyja el hároméves iszapbölcsőjét a napokban a Tiszán, eszmei értékük rovaronként tízezer forint. A repkedő milliárdokra a rendőrség járőrei vigyáznak.

Megerősített járőrszolgálattal vigyázzák a tiszavirágzást a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai, akik a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együttműködve folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a Tiszát.

Tiszavirágzás Szegednél 

A tiszai kérészek védettek, egyetlen rovar elpusztítása is szabálysértés, amit akár 150 ezer forintos bírsággal büntethetnek a hatóságok. A tiszavirágok násztáncát csak nézni szabad, a rovarokat megfogni, gyűjteni tilos.

Természetkárosítást követ el, aki a tiszavirágok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Ha valaki motoros csónakkal szándékosan belehajt a rajzásba és megzavarja, elpusztítva ezzel a kérészeket, az is természetkárosításnak számít.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Európa legnagyobb kérészfaja, mára már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Kőrösön – lelhető fel.  Kisebb méretű kérészfajok rajzása több magyarországi folyón megfigyelhető, mint például a Dunán vagy a Rábán is.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top