Szabadidő

Így kell elköltöztetni egy 105 éves mamutfenyőt – videó

Több mint száz évet töltött egy helyben, most mégis költözni kényszerült. Az idahói, több mint 300 tonnás óriás mamutfenyő útban volt, de a szakemberek gondos odafigyeléssel minden probléma nélkül arrébb helyezték a növényt.

Egy közeli kórház terjeszkedése miatt került hirtelen útba Idahóban egy 105 éves, 300 tonnát nyomó, 30 méteres óriás mamutfenyő. A fa addig jó helyen állt, most azonban két háztömbbel odébb mozdulni kényszerült. A fát tulajdonló Fort Boise Park szakemberei vasárnap éjjel mozdították el a fenyőt a helyéről úgy, hogy annak gyökerei is épségben maradtak. Egy komplex, fából, acéllécekből és egy hatalmas, felfújható matracra hasonlító eszközből álló szállítóberendezést használtak a hatalmas növény megemeléséhez és utaztatásához.

Ami az embernek néhány perc séta lett volna, az úgy tartott órákig a mamutfenyő esetében, hogy már októberben megkezdték a költöztetésének előkészületeit. És még nem ért véget a procedúra: a következő napokban fogják a fát kiemelni a szállítóberendezésből, a körülötte lévő talajt pedig az eredeti helyéről származó földdel fogják feltölteni.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top