Szabadidő

Fekete lyuk körül keringő fekete lyukat találtak

Először észleltek olyan feketelyuk-duót, amelynek tagjai egymáshoz viszonyítottan mozognak: a Földtől mintegy 750 millió fényévnyi távolságra lévő gigantikus galaxis két fekete lyuka közül az egyik a másik körül kering.

A kutatást végző nemzetközi kutatócsoport szerint valószínűleg ez lehet egy égitest valaha észlelt legapróbb mozgása. A kutatás során felvételeket készítettek a  0402+379 nevű rádiógalaxisról, amelyben 12 éve észlelik a két fekete lyukat. Hivatalosan 1995-ben fedezték fel, majd 2006-ban erősítették meg, hogy szokatlan konfigurációjú, szupertömegű, fekete lyukak alkotta bináris rendszert tartalmaz.

Az univerzum legkisebb ismert fekete lyuka (fotó: NASA)
Az univerzum legkisebb ismert fekete lyuka (fotó: NASA)

A Napénál 15 milliárdszor nagyobb együttes tömegükkel a fekete lyukak a valaha észlelt legnagyobbak közé tartoznak. Egymástól mintegy hét parszek távolságra vannak (a parszek a csillagászatban használatos távolságegység, mintegy 3,3 fényévnek felel meg). Ez a legkisebb távolság, amelyet két szuper nagy tömegű fekete lyuk között valaha észleltek

A kutatócsoport szerint az egyik fekete lyuk a másik körül évente olyan kis szögben mozdul el, amely egymilliárdszor kisebb a szabad szemmel látható legkisebb objektumnál. A mozgás alapján a tudósok úgy becsülik, hogy ez a fekete lyuk több mint 30 ezer év alatt kerülheti meg a másikat. A szakértők úgy vélik, hogy a nagy galaxisok közepén gyakran található nagy fekete lyuk, és ha galaxisok egybeolvadnak, úgy a fekete lyukaik is. Lehetséges, hogy a 0402+379-es galaxisban lévő fekete lyukak ennek a folyamatnak egy közbülső állapotában vannak. 

via GIPHY

Hosszú ideje kutatjuk az űrt, és próbálunk találni két ilyen szupernagy tömegű fekete lyukat, amelyek két galaxis összeolvadása következtében keringhetnek egymás körül. Bár elméletben tudtuk, hogy ez lehetséges, soha senki nem látott még ilyet, egészen mostanáig” – mondta Greg Taylor, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top