Szabadidő

Elköltöztetik a Természettudományi Múzeum egyik felét

Augusztusban ki kell ürítenie a Magyar Természettudományi Múzeumnak a Könyves Kálmán körúti épületében található értékes gyűjteményének egy részét. A költözés oka, hogy kell a hely az épület többi részét használó Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) hivatali helyiségeinek.

A Tündérpalotában lévő növénytár egy részét kell áthelyeznie a Természettudományi Múzeumnak, amit azt jelenti, hogy az eddig használt 2500 négyzetméteres területnek csak a fele marad – feltehetően ez is csak átmenetileg – a használatában. 

Itt őrzik egyebek mellett a múzeum alga-, moha-, zuzmó- és gombagyűjteményét – több millió darab műtárgyról van szó. Vannak azonban olyan dolgok is itt, amelyek elmozdítása igencsak kockázatos. Például az elektronmikroszkóp olyan állapotban van, hogy nem költöztethető, “ha egyszer szétszedik, már nem rakható össze” – mondja Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója a hvg.hu-nak. Az említetteken felül itt található még az uniós kötelezettségként fenntartott gombagénbank is, amelyet szintén bajos mozgatni.

A lap értesülései szerint a gyors költözés oka, hogy kell a hely az épület többi részét használó Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) hivatali helyiségeinek.

Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy az Európa öt legjelentősebb természettudományi múzeuma közé sorolt intézmény fokozatosan kiszorul a helyéről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2012-es létrehozása óta fokozatosan költöztetik el a Ludovika épületéből a gyűjteményt. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top