Szabadidő

Pénzt vagy éveket: szégyenérzetet ébreszt Kasza Tibi új műsora

Pontosan felmérni, hogy a veled szemben álló ember hány éves: van-e ennél fontosabb tudás, amennyiben az ember fia egy nemzeti dohányboltban dolgozik? De vajon lerágja-e a körmét az egyszeri tévénéző, hogy megtudja, vajon Krisztus után hányban teremtette a Jóisten a futurisztikus díszlet közepén feszengő statisztát? Ez a kérdés, ami először felötlik bennem, amikor a szokásos nyári ismétléscunami közben a Pénzt vagy éveket című játék premierjére téved a távirányító gombjain pattogó hüvelykujjam.

Itt a nyár, a televíziós kreatív szakemberek vidáman búvárkodnak a Maldív-szigeteken, vagy szürcsölik a rozéfröccsöt a balatoni gasztrotérképen jelölt vendéglátóipari egységek egyikében, de mint tudjuk: the show must go on – az ádáz nézettségi verseny szünidőben sem hagyhat alább, így a főttkukorica-szezon kellős közepén debütált a TV2 új vetélkedője, a Pénzt vagy éveket!

Kasza Tibi kíméletlenül beszól a Pénzt vagy éveket! játékosainak (Fotó: TV2)
Kasza Tibi kíméletlenül beszól a Pénzt vagy éveket! játékosainak (Fotó: TV2)

A tévében többnyire a legegyszerűbb ötletek működnek, nos egyszerűségben nincs hiány a Kasza Tibi vezette show-ban; az első adásban két szebb napokat is látott televíziós, Jakupcsek Gabriella és Azurák Csaba igyekszik helyt állni a lóvásárok hangulatára emlékeztető saccolásban.

Mindketten profi módon igyekeznek poénok mögé bújtatni, milyen kínosan is érzik magukat ebben a helyzetben, amikor tárgyként kell tekinteniük számukra ismeretlen hús-vér nőkre és férfiakra, sőt jó eséllyel tévénézők százezrei előtt mondják ki kimondatlanul: öregebbnek nézel ki, mint amennyi valójában vagy. Az egykori híradós és a talk show nagyasszonya olyan intenzitással kérnek bocsánatot a túlbecsült életkorok miatt, mintha legalábbis fékezés nélkül hajtottak volna bele az Andrássy úton egy eltévedt sörciklibe.

Kasza Tibi ugyanakkor korántsem szívbajos, a cinkelésből a vastagbőrű celebritásoknak és a védtelen napidíjasoknak egyaránt jut; utóbbiakat tényleg megsajnálom. Mégis, miközben berzenkedve figyelem a bizarr játékot, azon kapom magam, hogy magam is egy piros kontaktlencsét és piros hajat viselő Cintia nevű hölgy életkorára tippelgetek.

Bár a játék első blikkre nem igényel sok sütnivalót, a segítségek gyümölcsöző felhasználása során azért kapóra jön, ha az ember nem aludta át az elmúlt néhány évtizedet. Az emlékeikben kutató hírességeket is magával ragadja a játék, saját fiatalságukat siratják, miközben a másén bukják a milliókat. A Pénzt vagy éveket! miatt nem kell előbb kievezni a gumimatraccal a tóból, de ha képesek vagyunk túllépni a szekunder szégyenérzetünkön, akkor egyszer-egyszer elmegy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top