Szabadidő

Naplójában vallott gyilkosságairól Hasfelmetsző Jack

Mégis eredeti lehet Hasfelmetsző Jack 25 éve előkerült naplója, amelyet a tartalmát ismertető könyv megjelenésekor a 19. századi sorozatgyilkos ügyének megszállott kutatói hamisnak kiáltottak ki. Ez igazolhatja, hogy az elkövető valóban egy liverpooli gyapotkereskedő volt.

A hasfelmetsző legendájának kutatóit 1993-ban igencsak meglepte, hogy az előző évben előkerült egy addig ismeretlen memoár, amelyet egy bizonyos James Maybricknek tulajdonítottak. A 9000 szavas naplóban a liverpooli gyapotkereskedő bevallotta öt nő meggyilkolását a londoni East Enden és egy prostituáltét Manchesterben. A visszaemlékezést úgy írta alá: “Tisztelettel, Hasfelmetsző Jack.

A naplóról szóló könyv megjelenésekor szakértők alapos elemzésekre hivatkozva kétségbe vonták a memoár hitelességét. Elsősorban annak származása aggasztotta őket. A visszaemlékezést ugyanis egy liverpooli ócskavasgyűjtő tárta a nyilvánosság elé: Mike Barrett azt állította, hogy családjának egyik barátjától kapta a memoárt. A férfi, Tony Deveraux azonban nem sokkal később meghalt, így a napló eredetére nem sikerült egyértelmű magyarázatot adni, ami sokak szemében egyenlő volt azzal, hogy hamisításról van szó.

Naplójában vallott gyilkosságairól Hasfelmetsző Jack

Egy új könyv azonban – amely az azóta eltelt csaknem 25 év eseményeit foglalja össze – azt állítja, hogy a naplót Maybrick egykori liverpooli otthonában találták. Robert Smith – az első könyv kiadója, a második szerzője – szerint Mike Barrett és azok, akiktől a memoárt kapta, azért tartották ezt titokban, mert féltek attól, hogy törvénytelenséget követtek el. “Amikor a napló előkerült, Mike Barrett nem volt hajlandó megfelelő magyarázatot adni arra, honnan szerezte. De az aprólékos kutatás végül visszavezetett minket Maybrick lakásához” – idézte Smith szavait a The Daily Telegraph című lap.

A könyvkiadó mindig is kitartott igaza mellett. “Sohasem kételkedtem abban, hogy a napló egy eredeti dokumentum 1888–1889-ből” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az újonnan bemutatott, vitathatatlan bizonyítékok alátámasztják, hogy a naplót 1992. március 9-én James Maybrick egykori hálószobájának padlója alól emelték ki, és még aznap felajánlották egy londoni irodalmi ügynöknek. “Ebből következik, hogy nagy valószínűséggel James Maybrick a szerző. Hogy ő volt-e Hasfelmetsző Jack? Ezek alapján ő kell, hogy legyen a legfőbb gyanúsított. De a hasfelmetsző kilétéről szóló viták még akár újabb száz évig eltarthatnak” – mondta Robert Smith.

Hasfelmetsző Jack London Whitechapel nevű nyomornegyedében gyilkolt, az első holttestre 1888. augusztus 31-én találtak rá. Az áldozatok prostituáltak voltak, akiknek torkát elvágták, testüket pedig komoly anatómiai ismeretekre valló módon megcsonkították. A gyilkos az utcán végzett áldozataival, csak az utolsó nőt, Mary Kellyt darabolták fel szegényes albérletében. Ő abban is kivételnek számított, hogy a többiekkel ellentétben nem koros és csúnyácska, hanem fiatal és szép volt.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top