Szabadidő

Ezo-maszlag: rendőrhárító olaj és feltétel nélküli szeretet akciós áron

Valószínűleg az ezotéria hívei is csak jókat röhögnek azokon a megkérdőjelezhető hatású eszközökön, amelyekbe a különféle ezo-webshopokban lehet belefutni. Egy osztrák fotós egész sorozatot szentelt a témának.

Az internetről ma már bármit rendelhetünk az utángyártott telefontöltőtől a szexjátékokig, nem beszélve a horrortörpét és világító tütüt kínáló, részeg netezőket megcélzó webshop teljes kínálatáig. Nem meglepő tehát, hogy néhány kattintással máris olyan termékek között válogathatunk, amik még a legkeményebb Grabovoj-rajongókat is elgondolkodásra késztetik.

Tejcukorból készült golyócskák, gyógynövények és illóolajok segítségével
Tejcukorból készült golyócskák, gyógynövények és illóolajok segítségével “energetizálva”. A feltétel nélküli szeretet kiváltására alkalmas készítmény ára közel 12.000 forint (Fotó: Klaus Pichler)

Az osztrák Klaus Pichler körülbelül 50 hasonló terméket vásárolt online, amelyek segítségével elkészítette This Will Change Your Life Forever című fotósorozatát. Az így beszerzett kellékekkel tart görbe tükröt az ezo-bizniszben utazó kereskedők és az általuk igen gyakran megtévesztett áldozatok elé.

“Miközben az anyaggyűjtést végeztem, rá kellett jönnöm, hogy a spiritualitás nem más, mint egy vékony lakkréteg egy kőkemény kapitalista bizniszen” – mondta a fotós a Wired magazinnak.

Egy úgynevezett
Egy úgynevezett “aggodalomkő”, amely a szívcsakrán keresztül semlegesíti a szorongást – mindössze 18 000 forintért (Fotó: Klaus Pichler)

A különböző ezoterikus tanoknak akár több ezer éves múltjuk is lehet, tény azonban, hogy a hetvenes évek new age mozgalmai új lökést adtak a spirituális témák iránt rajongóknak, az internet elterjedésével pedig számtalan fórum és blog jött létre, ahol sokszor egészen szürreális beszélgetések zajlanak, elég csak körülnézni az olyan blogok tájékán, mint a Szabadon Ébredők.

Na erre a csoportra repültek rá azok az élelmes árusok, akik auratisztító kristályokat árulnak az eBayen, illetve olyan YouTube-videókat készítenek, amelyeken bemutatják, hogyan lehet a negatív energiákat kiűzni a testünkből. 

“A modern ezoterikus csoportokat az köti össze, hogy többségüket elutasítják vagy marginalizálják a hivatalos egyházak” – tette hozzá a nyugati ezotéria kutatásával foglalkozó Egil Asprem, az Universitet Stockholm oktatója.

Lycrából készült sapka, amely állítólag véd az elektromágneses sugárzástól. 16 000 forintért szinte ajándék! (Fotó: Klaus Pichler)
Lycrából készült sapka, amely állítólag véd az elektromágneses sugárzástól. 16.000 forintért szinte ajándék! (Fotó: Klaus Pichler)

Pichler öt évvel ezelőtt ismerkedett meg ezzel a világgal, amikor két barátja érdeklődni kezdett a spirituális gyógyítás iránt, majd csaknem minden pénzüket olyan tanfolyamokra költötték, amelyek ígérete szerint képesek lesznek majd “ősi lények energiáit becsatornázni”.

Az ismeretlen tartalmú tasakról az eladó azt állítja, energetizáló hatása van. Szűk 30 ezer forintba kerül...  (Fotó: Klaus Pichler)
Az ismeretlen tartalmú tasakról az eladó azt állítja, energetizáló hatása van. Szűk 30 ezer forintba kerül… (Fotó: Klaus Pichler)

“Tehetetlennek és dühösnek éreztem magam, ebből az érzésből alakult ki ez a projekt – magyarázta a fotós. – Szomorú és abszurd, de ma már nem beszélek velük, elvesztek az irracionalitás és a kuruzslás világában.”

Angyali jelenés vs. aranyérkrém

A fotós 2014-ben kezdte el kutatni az ezoterikus közösségeket, az ezt követő két évben pedig nagyjából 1500 dollárt költött különféle misztikus termékekre és kellékekre. Szerepelt ezek között “sugárzástól védő sapka”, amely valójában egy lycra úszósapka volt, de a feng shui módszereit alkalmazó autóvédő eszköz is, amely az ígéret szerint megvédi a sofőröket a koccanásoktól. Emellett olyan képeket is készített, amelyeken ezoterikus ceremóniákat hajt végre, például egy “Föld-gyógyító” rituálét, amelynek a célja az volt, hogy megállítsa a szíriai háborút.

Spirituális olaj, amely az ígéret szerint távol tartja a rendőröket. Körülbelül 8000 forintért bárki kipróbálhatja (Fotó: Klaus Pichler)
Spirituális olaj, amely az ígéret szerint távol tartja a rendőröket. Körülbelül 8000 forintért bárki kipróbálhatja (Fotó: Klaus Pichler)

 

Készült olyan fotó is, amelyeken állítólagos túlvilági lények szerepelnek. Az egyik ilyen fotón egy dombtetőn álló, ragyogó angyali jelenés látható. Pichler ehhez egy fényvisszaverő szalagokkal kidekorált pólót vett fel, a kellően túlvilági hatás érdekében pedig bekente kamerája lencséjét aranyérkenőccsel. A kész fotót egy ezoterikus Facebook-csoportba töltötte fel, a közönség pedig egy emberként imádta: számtalan komment érkezett, és a Like gombot is sokan megnyomták. 

Az
Az “angyali jelenés”, amelyet Pichler fényvisszaverő szalagokkal és az objektívre kent aranyérkenőccsel ért el (Fotó: Klaus Pichler)

“Az volt a célom, hogy minél egyszerűbb kellékekkel hozzam létre ezeket a fotókat – mondta Pichler. – Az eredmény kellő bizonyíték volt számomra, hogy sokan tényleg hisznek ezekben a dolgokban. Persze ezzel semmi baj, nagyon is emberi dolog a spiritualitás és a hit. A fő kritikámat azokkal szemben fogalmaztam meg, akik ezt pénzügyi okokból kihasználják.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top