Szabadidő

Ez most a legnagyobb filmsiker a világon, és te még csak nem is hallottál róla

Az idei nyár legnagyobb filmsikereként mindenütt a Wonder Womant, illetve a Pókember: Hazatérést ünneplik. Az előbbi 800, míg az utóbbi 700 millió dollárt szedett össze világszerte, csakhogy akad egy film, ami csupán egyetlen országban hozott 600 millió dollárt a nyáron, és jó eséllyel még csak nem is hallottál róla.

Július végén mutatták be a kínai mozik a Wolf Warriors 2 (Farkasharcosok 2) című akciófilmet, ami egészen elképesztő sikert aratott. Míg korábban a kínaiak a saját gyártású filmjeik közül leginkább a vígjátékokat és a fantasyket szerették, továbbá előszeretettel váltottak jegyet a legújabb hollywoodi produkciókra, szinte példátlan, hogy egy old school, már-már a Die Hardra hajazó filmből ekkora sikert kovácsoljanak.

Hazafias siker

A Wolf Warriors 2 egy egykori elitkommandósról szól, aki élné nyugodtan tovább immár békés életét, amikor megtudja, hogy Afrikában kínai civilek bajba kerültek, és nyugati zsoldosok tartják őket fogva, ő pedig azonnal elindul, hogy kiszabadítsa őket a maga sajátos módszereivel. A film sikerének egyik okát a szakértők a sztori nacionalizmusában látják, hiszen jön a kínai férfi, és rendet rak ott, ahol a nyugatiak maguk is csak bajkeverők, és megmenti a kínai érdekeket és értékeket. Ugyanakkor pont ez a hazafiasság okozza azt, hogy a Wolf Warriors 2 nagyon nehezen értékesíthető a külföldi piacokon: annyira a kínai néplélekre lőtték be a történetet, hogy ezzel más országok lakói nem igazán tudnak azonosulni. Persze amíg hazájában ilyen számokat produkál a film, emiatt nem fő annyira az alkotók feje.

Rekorddöntés

A film sikeréhez egy “enyhe” piactorzító állami intézkedés is kellett. Kínában nemrég ugyanis ideiglenesen felfüggesztették a hollywoodi filmek forgalmazását, így olyan filmek várnak a szeptemberre tolt kínai premierjükre, mint a Pókember: Hazatérés, a Dunkirk, a Valerian és az ezer bolygó városa, a Verdák 3 és a Nyomd, bébi, nyomd. A Wolf Warriors 2 így gyakorlatilag külföldi konkurencia nélkül hódíthatta meg a hazai nézők szívét. A film ráadásul egy valódi, egyszemélyes projekt, hiszen a főhőst alakító harcművész, Wu Jing nemcsak a főszereplője, hanem a forgatókönyvírója és rendezője is volt a történetnek.

Az egyetlen országban elért mozis bevétel rekordját továbbra is a Star Wars: Az ébredő erő tartja, ami csak Észak-Amerikában 936 millió dollárt söpört be, és nem valószínű, hogy ez a rekord megdőlne, de a Bosszúállók 623 milliója, a Jurassic World 652 milliója és a Titanic 659 milliós rekordja egyértelműen veszélyben van. Ezek a rekordok mind Amerikában születtek, de innen nézve egyértelműen látszik, hogy Kína az utóbbi években felfejlődött a második legfontosabb mozis piaccá, és már az első hely sincs messze…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top