Szabadidő

Romantikus szörnyfilm nyerte a Velencei Filmfesztivált

A Shape of Things című, ember és vízi szörny szerelméről szóló film nyerte a Velencei Filmfesztivált. Ezek szerint Guillermo del Toro rendezése Enyedi Ildikónak is tetszett.

Kiosztották a 74. Velencei Filmfesztivál díjait. Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje, egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története nyerte el a fődíjat, az Arany Oroszlánt szombat este. A kritikusok szerint a Bíborheggyel elszürkülő Del Toro soha nem volt még ilyen jó. A Shape of Thingsnek már elérhető az előzetese, az nekünk is nagyon tetszett.

Doug Jones és Sally Hawkins a The Shape of Things című filmben

Az Annette Bening vezette, Enyedi Ildikót is a soraiban tudó zsűri 21 versenyfilm közül választotta ki a győztest. A zsűri nagydíját Sámuel Máoz izraeli rendező Foxtrot című filmje kapta. A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán díjat Xavier Legrand francia rendező első nagyjátékfilmje, a Jusqu’a la garde nyerte, amely a fesztivál elsőfilmes díját is elvitte.

A legjobb színész a palesztin színházi veterán, Kamel el-Basa lett a libanoni Ziád Duejri L’Insulte című munkájában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő díját Charlotte Rampling vihette haza Andrea Pallaoro Hannah című filmjének címszerepéért. A legjobb forgatókönyvért járó díjat Martin McDonagh Three Billboards Outside Ebbing, Missouri című fekete komédiája kapta meg, Warwick Thornton ausztrál westernjét, a Sweet Countryt pedig a zsűri különdíjával jutalmazták.

A 74. Velencei Filmfesztivál zsűrije, napszemüvegben Enyedi Ildikó (Fotó: (MTI/AP/Domenico Stinellis)

A legjobb fiatal színész a 18 éves amerikai Charlie Plummer lett Andrew Haigh Lean on Pete című filmjéért, amelyben egy magányos fiút játszik, aki összebarátkozik egy kifáradt vén versenylóval. A világ legrégebbi filmfesztiválján Arany Oroszlán életműdíjjal tüntették ki Stephen Frears brit filmrendezőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top