Szabadidő

Van megoldás: így mentsd meg kedvenc könyvedet, ha teljesen elázott!

Az egyik legrosszabb dolog, ami a könyveddel történhet, ha elázik. Kiboríthatsz rá egy pohár vizet, a kint felejtett kerti asztalon átáztathatja az eső, vagy nyaralás közben belecsúszhat a Balatonba. Ennél sokkal rosszabb, ha mondjuk egy tomboló hurrikán okozta árvíz végez a könyvekkel. Van azonban megoldás: szinte teljesen helyre lehet hozni a csuromvíz lapokat. Do It Yourself videó!

Nem véletlenül említettük a hurrikánt. Harvey és Irma felfoghatatlan pusztítása után, a katasztrófákból felocsúdva az Egyesült Államokban és a karibi térségben megkezdődik a károk felmérése, és próbálják helyreállítani azt, ami még helyreállítható. Így jött az ötlet, hogy a Syracuse Egyetem könyvtárának munkatársai egy videóban mutatják meg, miként lehet csuromvizes könyveinket szinte tökéletesen rendbe hozni. Néhány egyszerű praktikával a könyv még akkor is szépen szárítható, és lapjai nem maradnak rongyosak, ha azt konkrétan ellepte a víz. 

Nem kell hozzá sok minden, csak egy rakás papírtörlő, ventilátor és néhány nagyon nehéz tárgy, mondjuk téglák. Először is finoman papírtörlőt nyomkodunk a könyv elő-és hátlapjára, majd papírtörlőket helyezünk 10-20 oldalanként a lapok közé is. Fontos, hogy a könyv fedelét ne nyissuk ki jobban 90 foknál, és hogy teljesen lefedjük a lapokat a nedvességet jól szívó papírral. Nyomkodjuk meg így is a könyvet, majd szedjük ki a papírokat.

Ezután állítsuk fel a könyvet, nyissuk szét legyezőszerűen a lapjait, és legalább egy éjszakára nyomjuk rá a ventilátort. Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet az általános iskolákból ismert folyamat, a préselés. Csak most nem könyveket teszünk a levelekre, hanem a könyvre helyezünk nehéz tárgyakat, a videóban téglákat javasolnak. Ismét hagyjuk így a könyvet egy vagy két napig állni, és kedvenc regényünk olyan lesz, mint újkorában. 

Ha nincs ilyesmire időnk azonnal, akkor helyezzük a könyvet egy zárható műanyag tasakba, helyezzük a fagyasztóba, és majd akkor vegyük elő, ha lesz kedvünk a szárításával bajlódni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top