Szabadidő

Graffitimúzeum nyílt Berlinben

Most már pogácsázás és pezsgőzés közben is lehet illegális falfirkákat nézegetni.

Ilyen az, amikor a nagypolgári akadémizmus találkozik az utcai huligánfestészettel. Teljes egészében a street art műfajának szentelt múzeum nyílt Berlinben, ami örömhír lehet mindazok számára, akik szerint a falfirkáknak, legyenek bármily szemet gyönyörködtetőek is, semmi keresnivalójuk sincsen a köztereken, na és persze azoknak is, akik úgy vélik, épp itt az ideje, hogy a városi művészet is a méltó helyére kerüljön.

Az Urban Nation a világ első, kizárólag az utcai művészetnek dedikált múzeuma (fotó: urban-nation.com)

Az Urban Nation rögtön a műfaj legnagyobb sztárjainak műveivel indít, meg lehet tekinteni többek közt Shepard Fairey, a legendás Obama Hope-poszter alkotója, a párizsi stencilgraffiti-úttörő Blek le Rat vagy a leginkább a Massive Attack zenekarból ismert Robert Del Naja (akivel kapcsolatban időről időre felröppen a pletyka, miszerint valójában ő a titokzatos Banksy) képeit is, és még több mint száz másik alkotót. Nyilván feszül némi ellentmondás a hagyományos intézményi keretek és a műfaj között, és ezt a veterán, idén már 66 éves Blek le Rat sem tagadja.

Ez nagyon furcsa, hiszen egyrészt persze lázadók vagyunk, olyan helyeken dolgozunk, ahol illegális, amivel a börtönt is kockáztatjuk, ugyanakkor beszélj csak bármelyik graffitiművésszel, mind a múzeumokban szeretné viszontlátni a képeit, vagy sok pénzért eladni valami aukción. A képzőművészeti világ részeivé akarnak válni.

Érdekes adalék, hogy Berlinben egyébként tilos a graffiti, hacsak az ingatlan tulajdonosa engedélyt nem ad a firkálásra, és a város 20 éve még körülbelül 5 millió dollárnak megfelelő összeget költött a falfirkák eltüntetésére.

(The Guardian)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top