Szabadidő

Oxigénpalack és serpák segítsége nélkül jutott fel a világ 8. legmagasabb csúcsára

A nagyváradi Varga Csaba hegymászó oxigénpalack és serpák segítsége nélkül jutott fel a nepáli Manaszlu tetejére, a világ 8. legmagasabb csúcsára.

A hegymászó hajnalban indult el mászótársak nélkül a 7400 méter magasan lévő 4-es táborból, és a reggeli órákban érte el a 8163 méteres csúcsot. Mászását a nagyon hideg idő miatti fagyási sérülések nehezítették. Visszafelé estére jutott le a 6800 méter magasan kiépített 3-as táborba, majd reggel teljes felszerelésével és sátrával visszaindult az alaptáborba – írja az MTI. A nagyváradi hegymászó nagyon kimerült, a leereszkedés is igen nehéz volt számára, több lábujja is elfagyott.  

Varga Csaba a negyedik magyar állampolgár, aki elérte a Manaszlu csúcsát, és a hatodik magyar, aki oxigénpalack nélkül három nyolcezer méternél magasabb hegycsúcson járt. 

A nepáli hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra. Varga Csaba a világ 8000 méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II., 2014-ben a Broad Peak tetején járt, a Manaszlu volt a harmadik nyolcezrese.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top