Szabadidő

Súlyos milliókat érő cethányadékra bukkantak Mallorcán

Az ámbráscet partra sodródott hányadéka, azaz az ámbra rendkívül sokat ér az illatszeripar számára, mivel nagyon ritkán találkozik vele az ember. Két Mallorcán sétáló férfinek azonban hatalmas szerencséje volt.

Akár 100 ezer eurót (több mint 30 millió forintot) is érhet az a rossz szagú, viaszszerű anyag, amelybe Mallorca keleti részén, Porto Cristo tengerpartján botlott két férfi. A megtalálók egyike, Soufian Akrach elmondta, hogy eleinte egyáltalán nem akarták elhinni, hogy ilyen nagy „kincset” találtak, ezért több vizsgálatot is elvégeztek. Az arab gyökerű, andalúziai pizzasütőként dolgozó férfi szerint az arab országokban gyakran emlegetik az ámbra feltételezett gyógyító hatásait és azt, hogy milyen nehéz rátalálni – írja a Greenfo.hu.

A lap emlékeztet, hogy az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürke, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. 

Így néz ki az ámbra. Ezt a cethányadékot még évekkel ezelőtt találták

Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Hányadékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor évekig és megkeményedik, mígnem partra sodródhat.

Mivel igen ritka a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. Egyes nagyon drága illatok gyártásához azonban még használnak természetes ámbrát, amelynek kilónkénti ára 60–80 ezer euró (18,6–24,8 millió forint) között mozog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top