Szabadidő

Idióta turisták miatt pusztulnak el Amazónia jellegzetes állatai

Sok turista akar szelfizni Amazónia egzotikus állataival, akik viszont nagyon megsínylik az emberekkel való találkozást.

Rengeteg turista fizet be olyan programra Amazóniában, melynek része, hogy a térség jellegzetes állataival fotózkodhatnak. Az utazásszervezők próbálják kielégíteni az igényeket, de kegyetlenül bánnak az állatokkal – hívta fel a figyelmet a jelenségre a World Animal Protection állatvédő szervezet.

Ezt nem kéne!

A szervezet jelentésében azt írta, 2014 óta 292 százalékkal emelkedett a vadállatos szelfik száma az Istagramon az egész világon, ezek 40 százalékán az ember „helytelenül viselkedik az állattal”. 

A jelentés szerint az állatokat foglyul ejtik, gyakran verik is a turistákat kiszolgáló üzletágban dolgozók.

 

„A színfalak mögött gyakran addig verik a foglyul ejtett vadakat, amíg nem engedelmeskednek, kicsi korukban elszakítják őket az anyjuktól, és titokban mocskos, zsúfolt ketrecekben tartják. Rendszeresen csalétekkel etetik őket, ami hosszú távon károsan befolyásolja a viselkedésüket és az életmódjukat” – írta a szervezet.

 

A brazíliai Manaus városában például 18 utazásszervező cég közölte, hogy amazóniai ajánlataik 94 százaléka tartalmazza az állatokkal fényképezkedést.

A szelfik leggyakoribb állati szereplői az amazonasi folyamidelfin, a háromujjú lajhár, a kajmánfélék, a zöld anakonda és a mókusmajom.

„Jó okunk van azt hinni, hogy a szelfi céljára használt háromujjú lajhárok fél évnél tovább nem élik túl ezt a bánásmódot” – olvasható a jelentésben.

Roberto Cabral, az Ibama brazil környezetvédelmi intézet koordinátora az AFP-nek elmondta, hogy szelfi céljára állatokat fogva tartani tilos. Bár a probléma az illegális állatkereskedelemhez képest „minimális”, arra kérte a turistákat, ne kövessék ezt a divatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top