Szabadidő

Olyan szuper dolgot tettek a norvég focisták, hogy minden nő hálás lehet nekik

Mint ahogy a legtöbb foglalkozásnál a világban, a focista férfiak is sokkal jobban keresnek, mint a nők. Ennek Norvégiában vége.

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal részletesen, hogy „Mennyit ér a női foci?”. Ebből az írásból is kiderül, hogy a profi férfi és a profi nő játékosok között óriási a fizetéskülönbség. És az, hogy az 1989-es női futball-Eb-n a győztes csapat játékosainak jutalma  egy-egy virágmintás porcelán kávéskészlet volt, reméljük a sötét múlt homályába vész. 

Na, de a lényeg az, hogy Norvégiában ezentúl mind a férfi, mind a nő válogatott tagjai évi hatmillió norvég koronás – nagyjából 191 millió forintos – fizetést kapnak a jövőben. A nőknél ez majdnem a duplája lesz az eddigi fizetésüknek, a férfiak pedig éves szinten az eddiginél 550 ezer koronával (kicsit több mint 17 millió forint átszámolva) kevesebbet kapnak – erről önként mondtak le a nők javára, ami szerintem oltári nagy dolog. Azért is, mert végre a férfiak nemcsak egyetértően sajnálkoznak, hogy kevesebb a nőkollégájuk fizetése, hanem tettek is érte valamit.

A norvég női válogatott focistája, Caroline Graham Hansen az Instagramon köszönte meg férfi kollégáinak, hogy kiálltak értük – írja a The Guardian. Graham azt írja, hogy ez óriási dolog minden profi atlétanőnek, aki ugyanazt az energiát és munkát teszi bele, mint a férfiak, mégis sokkal kevesebbet keres vele. „Legszívesebben mindegyikőtöket megölelném!”

A norvég női válogatott egyébként nyert már világbajnokságot és olimpiát is. És kiderült, hogy szuper a humorérzékük is, amikor pár éve csináltak egy videót, amelyben – kifigurázva a női focit lekicsinylőket – elmesélik, hogy mennyire rettenetesen bénák is ők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top