Szabadidő

Meg lesz tartva a férfimentes fesztivál, összejött rá a pénz

Átszámítva több mint 16 millió forint gyűlt össze arra a svéd fesztiválra, ahova nem akarnak beengedni férfiakat. A férfimentes fesztivál megszervezésének ötlete azután született meg, hogy az egyik legnagyobb svéd zenei fesztiválon több nemi erőszak és szexuális zaklatás is történt.

3300 ember dobott össze pénzt arra a svéd fesztiválra, ahova nem fognak olyan férfiakat beengedni, akik tudnak azonosulni a saját biológiai nemükkel. A férfimentes fesztiválra összejött a kitűzött 500 ezer korona (16,3 millió forint) a közösségi támogatásokból, így jövőre megszervezik az eseményt – írja  a Guardian.

A csak nők részvételével megtartott fesztiválra azután nőtt meg az igény, hogy Svédország egyik legnagyobb fesztiválján, Bråvallán tavaly öt nemi erőszak és 12 szexuális zaklatás, idén pedig négy nemi erőszak és 23 szexuális zaklatás miatt történt feljelentés. Ez akkora botrányt kavart, hogy bejelentették, jövőre nem szervezik meg a Bråvallát, vagyis – mint később kiderült – egy olyan változatát mégiscsak igen, ahol azonban nem kapnak belépőt a férfiak.

A fesztivál ötlete egy svéd komikustól, Emma Knyckaretől származik, aki  a botrány után írt arról Twitteren, hogy miért ne lehetne összehozni egy menő fesztivált, ahol minden nem-férfit szívesen látnak, és ami addig fog futni, amíg a férfiak meg nem tanulnak viselkedni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top