Szabadidő

Nemzetközi Zongoraversenyek győztesei a Pesti Vigadóban (X)

Demény Balázs / Fejérvári Zoltán zongorakoncertje

2017. október 22. , 17.00  / 19.30

Tehetséges fiatal zongoraművészek játékát élvezhetitek a CAFe Budapest két, egymást követő koncertjén.

A kolozsvári születésű, csupán 28 esztendős Demény Balázs máris a világ nagy hangversenytermeinek és fesztiváljainak vendége. Idén megnyerte a 19. Île de France Nemzetközi Zongoraversenyt. 2011-ben, a Liszt-emlékévben jelent meg Liszt Memorial Year című szólólemeze, amit tíz koncertes turné előzött meg.  „Minden leütött hangjából sugárzik a zeneiség” – írta róla a Berliner Morgenpost. Párhuzamosan végezte el a berlini zenei és művészeti főiskolákat, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ahol jelenleg a doktori iskola hallgatója.  Kedvenc szerzői közé tartozik Bartók, akitől most a Tizenöt magyar parasztdalt és a Szabadban című ciklust játssza. Ligetitől az Ördöglétra című etűdöt tűzte műsorra, Kurtágtól a Játékok három darabját, amiből kettőt a nagy példaképének, Kocsis Zoltánnak ajánl. Izgalmas kontrasztot alkot a műsorral Haydn D- dúr szonátája, amivel a koncertet nyitja.

A Junior Prima-díjas Fejérvári Zoltán 31 évesen a hazai koncertélet jól ismert szereplője, vezető zenekarok szólistája. Külföldön fellépett már többek között a New York-i Carnegie Hallban, a philadelphiai Kimmel Centerben. Idén elnyerte a Montreali Nemzetközi Zongoraverseny fődíját. 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát a budapesti Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2013 óta a kamarazene tanszék oktatója. Két évig a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián is tanult. A zeneirodalomban nem ismer határokat, majdnem a kezdetektől napjainkig szinten mindent játszik. Mostani koncertjén Beethoven Hat bagatellje, Bartók Táncszvitje és Schumann g-moll szonátája szerepel, utóbbi különösen közel áll a szívéhez. Mint meséli: „Úgy gondoltam, hogy ennek a nem egészen húszperces darabnak a hihetetlen lendülete, és már-már őrültségbe hajló szenvedélyessége jól fogja befejezni ezt a koncertet.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top