Szabadidő

Öt fantasztikus hely, amit mindenképp vegyél fel a bakancslistádra

Az emberek többsége a Kanári-szigeteket elérhetetlen, megvalósíthatatlan, távoli pontnak tekinti, pedig egy nagyon rossz felfogás, igenis muszáj, hogy helyet kapjon mindenkinek a bakancslistáján. Mi most Gran Canariára, a szigetcsoport harmadik legnagyobb szigetére kalauzolunk el titeket.

Sok mindent lehetne írni az „örök tavasz” szigetéről, Gran Canariáról. A sivatagtól kezdve, a Grand Canyont megszégyenítő hegyein keresztül, a fehér homokos tengerpartjain át rengeteg a látnivaló. A kötelező körökön, híres hegycsúcsokon, katedrálisokon és várakon túl azonban a sziget még ennél is több kincset tartogat magában. Ezen felbuzdulva elkészítettem a saját TOP 5-ös minilistám, amit nehezen állítottam volna össze Mender Szilvia és Simon Blanka segítsége nélkül. A Karika Casas alapítói több, mint két éve élnek a sziget fővárosában, Las Palmasban, így a lányoknak köszönhetően olyan helyekre is eljutottam, ami biztos, hogy kimaradt volna!

1.Teror

Ha Gran Canarián jártok, semmiképp se hagyjátok ki Terort. A hangulatos kis város óriási piacáról hírhedt, itt minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere, igen, jól láttok, még a kürtöskalács is!

Persze azért belecsaptunk mi is a spanyol vircsaft közepébe. Ha a piacon nézelődsz, ki ne hagyd a mennyei koktélt: cukornád frissen préselt leve, egy kis gyömbér és friss maracuja garantáltan levesz a lábadról. 

Frissen préselt cukornád!

Blanka és a mi koktélkészítő nagyasszonyunk!

Mennyei manna!

2. Arucas

Arucas a rumgyártás fellegvára. A gyárban idegenvezetést is tartanak. Nem kell megijedni, nem egy hosszú és unalmas, sőt inkább egy nagyon informatív és nem mindennapi gyárlátogatáson vehetsz részt a rumoshordók között barangolva. Nem mellesleg, a séta végén 21 féle rumból is bőven lehet kóstolgatni, és azért valljuk be 18, 7 és 5 éves rumokból nem mindennap hörpinthet az ember lánya… Mindezért – véleményem szerint – megéri kifizetni a 2,50 eurós belépőt.

Minden hordó külön személyiség!

Oké, azért az idegenvezetés alatt megálltunk itt-ott. Blanka Magyarországra mutat, én pedig Gran Canariára.

3. Cenobio de Valerón

A Kanári-szigetek egyik leglátványosabb régészeti lelőhelye: a Cenobio de Valerón. Ez egy hatalmas magtár, amelyet a Kanári-szigetek őslakosai ételeik egyik alapösszetevője, a gabonafélék tárolására használtak. Több mint 300 silóból áll, melyeket a fehér sziklába vájtak, és melyek egymáshoz kapcsolódnak a különböző szinteken. Engem teljesen lenyűgözött, nem volt kérdés, hogy felkerül a listámra.

4. Artenara

Artenarából a sziget két egyedülálló szimbólumára nyílik tökéletes kilátás: a Roque Nublóra és a Roque Bentaygára, de ezenfelül erősen ajánlom, hogy nézzétek meg a barlanglakásokat is. Két szóval jellemezném őket: kihagyhatatlanok és csodaszépek!

5. Agaete

Akárhányszor kávét iszom, mosolyog a lelkem is, mert eszembe jut Agaete, a csodahely, különleges atmoszférájával és kávéfarmjaival. Életemben nem voltam még kávéfarmon, de Agaetében sikerült kettőbe is eljutnom. Persze mindent vitt María, aki elmesélte, hogy lesz a piros kis bogyókból kávé, mennyi munkát, odafigyelést, gondozást igényelnek a kávécserjék. Körbevezetett a rendkívül családias gazdaságban, hiszen a kávé mellett szőlőt és narancsot is termesztenek, de van itt még banán- és papajafa, guava is, na meg persze az elmaradhatatlan kávé- és borkóstolás. Megmondom őszintén, nehezen álltam fel a székemből az idegenvezetés, na meg a kóstolás végén.

A kávéültetvényen Maríával

Miből lesz a cserebogár…?!

Nem untuk meg. Blanka és María vizsgálja a kávészemeket!

TIPP: Ha a közeljövőben utazást terveztek Las Palmasba, mindenképp keressétek fel Mender Szilviát és Simon Blankát, akik a programszervezésen túl, a szállásügyben is a segítségetekre lesznek!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top