Szabadidő

Szívszaggató fotó készült egy rinocéroszfaj legutolsó hím egyedéről

Sudan, a 44 éves északi szélesszájú rinocérosz, fajának utolsó hím képviselője. Az állat már nagyon öreg, ha pedig elpusztul, már csak két egyed marad életben, de azok mindketten nőstények, a faj tehát néhány éven belül biztosan kihal. Egy szívszaggató fotó formájában itt egy utolsó lehetőség, hogy az északi szélesszájú orrszarvú szemébe nézz.

Daniel Schneider biológus készített fotót Sudanról, amint az állat egy kerítés mellett, láthatóan leverten a földön hever. Schneider hétfőn feltette a képet Twitterre a következő üzenettel: „Akarod tudni, hogy néz ki a kihalás? Ez az utolsó hím északi szélesszájú rinocérosz. Az utolsó. Nincs több.” A kép és a tweet villámgyorsan terjedni kezdett, mostanra már biztosan be is járta a világot.

Az északi szélesszájú orrszarvúk (sokszor tévesen fehér orrszarvúknak fordítják) általában negyvenéves korukig élnek. A jelenleg egy kenyai rezervátumban vegetáló Sudan most 44 éves, azaz nincs már sok ideje hátra. De nemcsak az ő órái vannak megszámlálva, hanem a fajé is. 

Az orvvadászat és a régió polgárháborús időszakai következtében az északi szélesszájú orrszarvúk egyedszáma radikálisan lecsökkent. Miután 2015-ben egy cseh és egy San Diegó-i állatkertben is meghalt az ott nevelt szélesszájú rinocérosz, a fajnak mindössze három képviselője maradt életben, köztük Sudan. Ez a három orrszarvú most mind ugyanabban a kenyai rezervátumban él, napi 24 órában fegyveresek ügyelnek a biztonságukra, de esély sincs a faj fennmaradására. Hiába nőstény a másik két példány, képtelenek már a természetes szaporodásra. A kutatók pedig hiába próbálkoztak mesterséges megtermékenyítéssel, a faj szaporítására eddig csak sikertelen kísérletek voltak. 

Jól nézzük meg tehát a fenti képet, lehet, hogy ez az utolsó dokumentum egy hím északi szélesszájú orrszarvúról. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top