Szabadidő

Egy kereskedelmi dolgozó nyílt levele – ezeket ne tedd, hogy könnyebben túléljük a Black Fridayt

Kuponos napok, adventi hétvégék, Black Friday – a legborzalmasabb áruházi tumultusok idejét éljük. Egy kereskedelmi dolgozó leírta, hogyan ne viselkedjünk vevőként annak érdekében, hogy megspóroljunk egy csomó pluszmunkát és némi idegbajt az üzletek dolgozóinak.

Szinte már látom is a kommenteket, amik azt fejtegetik, hogy nemcsak a vevők tudnak ám modortalanok lenni Black Friday idején meg úgy általában, hanem az áruházi eladókra is ráférne sokszor egy kiadós illemtan gyorstalpaló. Nem is akarok ezzel vitatkozni, viszont annyit halkan hadd mondjak: én is álltam anno a pult túloldalán hat éven keresztül, és higgyétek el, van az a vevő, aki a legtürelmesebb eladót is kiidegeli. De abban talán mindenki egyetért, hogy minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb a feszkó is az üzletekben. És ha Black Friday van, akkor bizony sokszor elszabadul a pokol. Egy bolti eladó leírta, mit ne tegyünk annak érdekében, hogy könnyebb legyen túlélni az amúgy is idegtépő tömegnyomort a fekete pénteken – meg bármikor máskor.

Ne légy pokróc a többi vásárlóval!

A Black Friday kiváló alkalom arra, hogy kedvezményes áron vásárolj – te és rengeteg embertársad. A tömeg, a hosszas sorban állás borítékolható, készülj fel rá idegileg, és próbáld megőrizni a türelmedet még akkor is, ha esetleg pont az orrod elől viszik el az utolsó álomturmixgépet.

Ne telefonálj, miközben épp fizetsz!

Ez modortalanság a pénztárossal szemben, nincs az a sürgős hívás, ami ne bírná ki azt a két percet.

Ne morogj, amiért hosszú a sor a próbafülkénél!

Tudod, mások sem szeretnek csak úgy sacc per kábé ruhát vásárolni, viszont mindenki szeret a szokásos árnál jóval kevesebbet fizetni. Igen, várnod kell, hogy bejuss a próbafülkébe, készülj fel rá lelkileg.

Amikor rád kerül a sor a kasszánál, akkor már ne találd ki, hogy visszaszaladsz valamiért!

Kevés annál idegtépőbb dolog van, mint amikor a kasszánál épp soros vevő a homlokára csap, hogy upsz, elfelejtette a fogselymet, és már szalad is vissza a kozmetikumokhoz, mit sem törődve a mögötte kígyózó sorral, melynek résztvevői rosszalló tekintetüket a pénztárosra függesztve malmoznak, és tesznek sokszor nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéseket, amíg te feltartod őket.

Ne hagyd szanaszét az üzletben a holmit, amire mégsincs szükséged!

Egy pár zokni a lisztek között, egy csomag felvágott a fogkrémes pulton. Kérjük, tartózkodj az ilyen „meglepetésektől”. Ha meggondolod magad, és rájössz, hogy valamit mégsem szeretnél megvenni, akkor tedd vissza, add oda egy eladónak, vagy hagyd a pénztárosnál. Mindegyik jobb megoldás, mint random helyeken „húsvéti tojásokat” elrejteni.

Ne próbálj visszavinni árut blokk nélkül!

Alapdolognak tűnik, mégis sokan bepróbálkoznak vele. A szabály szerint nyugta ellenében cserélik/veszik vissza az árut, ha valami probléma van vele. Másképp nem megy, dolgozd fel szépen.

Ne szedd ki az árut a csomagolásból!

Értjük, hogy szeretnéd megnézni annak a rúzsnak a színét, de azért van ott a teszter, hogy megtehesd. Ha nem találod a tesztert, szólj az eladónak, azért van ott, hogy segítsen.

Ne potyázz!

Előfordul, hogy megszomjazol, és kibontasz egy üdítőt, vagy a gyerek megkívánja azt a túró rudit. Nincs azzal semmi gond, ha kibontod, csak aztán ne próbáld az üres csomagolást itt-ott elrejteni, vidd magaddal a pénztárhoz, és fizesd ki. Tiszteljük már meg egymást azzal, hogy becsületesek vagyunk!

Ne légy udvariatlan az eladókkal!

Csak mert iskolázottabb vagy, ne bánj leereszkedőkkel az eladóval. Ne tégy, ne mondj neki bántó dolgokat arra hivatkozva, hogy az a dolga/azért fizetik/azért van ott, hogy ezt meg azt elviselje. Ő is ember, aki valószínűleg nagyon kevés pénzért dolgozik nagyon sokat, és sokszor még akkor is a polcok között sikálja a padlót, amikor te már feltett lábbal nézed szombat este az X-Faktort. A bolti dolgozók is éppen olyan emberek, mint te vagy. Bánj velük úgy, ahogy te is szeretnéd, ha bánnának veled.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top