Szabadidő

Egy csapásra megoldották a tibeti jeti rejtélyét

Olyan csontok és szőrszálak DNS-vizsgálatát végezték el, amelyekről azt állították, hogy a tibeti jeti barlangjában találtak rájuk. A maradványok azonban biztosan nem egy emberszabású lényhez tartoztak.

Csontokat, fogakat, bőrdarabokat, szőrszálakat, összesen nyolc mintát vizsgáltak be a Buffalói Egyetem kutatói. A maradványokat a jeti legendáját igaznak vélő emberek sokáig a legközvetlenebb bizonyítékoknak tartották arra vonatkozóan, hogy a szőrős hegyi ember létezik vagy létezett valaha. A csontok és a szőrszálak állítólag abból a himalájai barlangból származnak, ami a hatalmas lábnyomokat maga mögött hagyó, különös lény egykori fészke lehetett. 

Csakhogy a DNS-mintavétel után a kutatók számára nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy emberszabású főemlős szerveit vizsgálták, hanem minden valószínűség szerint több medvéét. Sőt, az egyik vizsgált minta egy kutyához tartozott. 

Charlotte Lindqvist, a kutatás vezető tudós szerint a jeti legendája valójában a hegyekben élő medvékről szól, a nepáli folklórban több száz éve mesélt jeti története igazából az ázsiai fekete medvék, a különösen veszélyeztetett himalájai barnamedvék és a szintén veszélyeztetett tibeti barnamedvék (vagy más néven kék medvék) létezése alapján születhetett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top