Szabadidő

Denevérrendőrök és bálnabusz – így képzelték a jövőt a XX. század elején

Mindig tanulságos megnézni, hogy mit gondoltak a jövőről az előttünk élő generációk. Ezúttal francia képeslapok formájában nézhetjük meg, hogy képzelték el a XXI. század hajnalát.

Az első képen a jövő rendfenntartói láthatóak, akik a hátukra erőstett propelleres-szárnyas készség segítsgéével üldözték a személyi repülőiken menekülni próbáló bűnelkövetőket. A képeslap rajzolója mindenre gondolt, a törvény őrei a bokájukra erősített kormányzószárnyakkal manőverezhettek a levegőben.

A jövő rendőrei denevérszárnyon üldözik a bűnt (Fotó: Twitter)

A második kép kellemes családi programot mutat be – a tenger alatt. A krokett nevű labdajátékot játszó család minden tagján a kor szellemének megfelelő, rézből készült búvársisak látható. Az sajnos nem derül ki, miért hitték, hogy erre szükség lesz 2000-ben, hiszen 1910-ben még nem igazán foglalkoztak a globális felmelegedés vagy a klímaváltozás hatásaival. De lehet, hogy már akkor is úgy gondolták, előbb-utóbb el fog olvadni a sarkvidéki jégtakaró, akkor pedig mindent elborít majd a víz.

Családi krokettdélután a víz alatt (Fotó: Twitter)

Az oktatásról szól a következő képeslap, amely a jövő iskoláját mutatja be. Az elképzelés szerint a tankönyveket bedobálták egy első ránézésre aprítónak tűnő gépbe, az eszköz pedig a tanulók fején viselt sisakokhoz dróton keresztül küldte az információkat. Ha azt nézzük, hogy ma már az interneten szinte minden könyvet el lehet olvasni, ez a jóslat végül is bejött, ha nem is pontosan úgy, ahogy a művész azt elképzelte.

A jövő iskolájában a könyveket bedarálják (Fotó: Twitter)

Egyértelmű kedvencünk azonban csak a bálnabusz lehet, ami olyan, mintha csak Miyazaki Hayao 1988-as kasszasikeréből, a Totoro – A varázserdő titkából érkezett volna. Az elképzelés szerint az utasok egy metrókocsihoz hasonló kabinban foglaltak helyet, míg a meghajtásról egy foglyul ejtett bálna gondoskodott. A „busz” tetején két „pilóta” foglal helyet, egyikük a bálna mozgásáért felelős, a másik pedig a hatalmas kormánylapát segítségével irányítja a járművet. Egyedül az nem világos, hogy a kabin elején lévő fülkében helyet foglaló embernek mi lehet a feladata, de több mint száz év távlatából ne kukacoskodjunk!

Vajon milyen jövőben lehetne valóság a bálnabusz? (Fotó: Twitter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top