Szabadidő

Uhunak adták vissza a látását a Hortobágyi Madárkórházban

Az uhu szeme még szeptember közepén sérült meg, lézeres szemműtéttel gyógyították meg. Most újra szabadon repülhet.

Visszatérhetett a természetbe az a hím uhu, aki szeptember közepén a Mátra északi részén, Bodony határában gabalyodott bele egy fácántelep hálójába és egy drót átszúrta a szaruhártyáját. Szikora János, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őre fogta be, és a 3,5 kilós uhu a nemzeti park egri mentőállomására került.

A hortobágyi Madárkórház állatorvosa, Déri János egy szentesi szemspecialistához vitte el a sérült madarat, Dobos András pedig egy lézeres szemműtét keretében szétválasztotta az uhu retináján lévő letapadásokat, összenövéseket. Két hónapig, naponta ötször kapott szemcseppet az állat, a mostani kontrollvizsgálat pedig kimutatta: tökéletesen lát mindkét szemével.

A lézeres műtéti technika nélkül a nagy fülesbagoly biztosan megvakult volna az egyik szemére – olvasható a Madárkórház Facebook-oldalán. Uhuból az országban alig száz költőpár él, ezek jelentős része a Zemplénben található, a Bükki Nemzeti Park működési területén közel 20 pár költ, ezek közül 7-8 a Mátrában, ez a példány is egy új területet foglaló pár egyik egyede.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top