Szabadidő

Így nézett volna ki eredetileg a Csillagok háborúja – videó

A Star Wars-filmek látványvilágát ma már a legtöbben fejből ismerjük. Egy vizuális effektekkel foglalkozó csapat most elkészítette azt az előzetest, amely megmutatja, hogy nézett volna ki milliók kedvence az eredeti látványtervek alapján.

Ralph McQuarrie nevét valószínűleg kevesen ismerik Magyarországon, pedig a 82 éves korában, öt évvel ezelőtt elhunyt grafikus olyan klasszikusokon dolgozott, mint az E.T – A földönkívüli és az eredeti Battlestar Galactica sorozat, karrierjének főműve azonban kétségtelenül az eredeti Csillagok háborúja-trilógiához fűződik.

McQuarrie-nek kalandos élete volt, az 1950–1953 közt tomboló koreai háborúban például túlélt egy fejlövést. A hatvanas években aztán Kaliforniába költözött, ahol a Los Angeles-i Art Center School hallgatója volt. Ezután egy fogászati cég számára készített reklámanyagokat. Később a Boeing felkérésére műszaki rajzokon dolgozott, ezután pedig a CBS News hírcsatornához került, ahol különféle animációkat készített, többek között az 1969-es holdra szállásról is.

Így jutott el hozzá a fiatal filmrendező, bizonyos George Lucas, aki egy sci-fi-projekttel kapcsolatban kereste a művészt. El is kezdődött a közös munka, McQuarrie pedig számos helyszínt és jelenetet festett meg. Ő tervezte többek között Darth Vader, Csubakka, R2-D2 és C-3PO figuráit is, legalábbis az első rajzokat ő alkotta meg, ezek később, a film forgatásáig vezető úton viszonylag sokat változtak.

C-3PO és R2-D2 McQuarrie eredeti festményén (Fotó: Tumblr)

Mint ahogy sokat változott a film világának néhány jellegzetessége is: McQuarrie eredeti festményein például még a fehér egyenruhás birodalmi rohamosztagosok is fénykardot használtak a filmekből ismert lézerpuskák helyett. Egy régi képen pedig az is látható, hogy a sármos csempész, Han Solo eredetileg egy zöld bőrű, kopoltyúval lélegző, fura lény lett volna.

Luke Skywalker nő lett volna a Csillagok háborújában!

A legmeglepőbb talán mégis az, hogy az eredeti trilógia főszerepét eredetileg egy nő játszotta volna. Mai szemmel már kifejezetten viccesen hangzik az elképzelt neve is: Luka Starkillernek nevezték volna, belőle lett Luke Skywalker világszerte ismert figurája.

Jabba, a hutt palotája változatlanul került be a Csillagok háborúja filmekbe (Fotó: Tumblr)

Nemrég az orlandói Digital Animation and Visual Effects School hallgatói játszottak el a gondolattal, hogy milyen lenne az immár nyolcadik epizódját taposó Csillagok háborúja-sorozat, ha McQuarrie eredeti látványterveivel készül el. A hallgatók ezért egy különleges előzetest, egy úgynevezett concept trailert forgattak le, amelyben zöld háttér segítségével keltették életre a festményeket.

Ismerős képsorok, de mégsem olyanok, mint amilyeneket a filmrajongók számtalanszor láthattak már a vásznon. Érdemes megnézni például R2-D2 figuráját, a kis robot ugyanis eredetileg nem puhán gurult volna a lábaiba épített kerekein, hanem sántikáló mozdulatokkal lépegetett volna.

De érdekes az egyik jelenetben feltűnő, farkasemberszerű lény, amelyhez még csak hasonlót sem látni a Star Wars-filmekben. Darth Vader figurája is csak nyomokban hasonlít a rettegett sötét nagyúrra, sokkal inkább idézi a Csillagok háborújához a nyolcvanas évek végén készült magyar filmplakátokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top