Szabadidő

A jövő videójátékától eláll a lélegzeted!

Egy francia cég megmutatta, hogyan fognak kinézni a digitális játékok néhány év múlva. A videóra nincs más szó, mint az, hogy lenyűgöző.

A virtuális valóság ma már az áruházak polcairól levehető termék, hiszen se szeri, se száma a VR-sisakoknak és -szemüvegeknek, amelyek segítségével különféle varázslatos világokba léphetünk be a tengerek mélyétől az űr sötétjéig. A következő lépést az a technológia fogja jelenteni, amelyhez a felhasználónak már nem lesz szüksége speciális eszközökre, egyszerűen, a játéktérbe belépve mozoghat a környezetében. Hasonlóra szintén van példa, az XBox konzolokhoz kapható Kinect szenzor például lehetővé teszi, hogy a testmozgásunkkal irányítsuk a játékot.

A fenti két technológiát – és még néhányat – házasított össze a Théoriz nevű francia cég, amely egy úgynevezett mixed reality szobát hozott létre. A projektorokkal, mozgásérzékelőkkel és az úgynevezett kiterjesztett valóság, az augmented reality eszközeivel felszerelt szoba valóban úgy kel életre, ahogy a játékos mozog benne.

Ehhez egy a filmforgatásokon is használt RED-kamerát használnak, amelynek a képét átfuttatják egy számítógépen, amely valós időben hozza létre a valódi, fizikai szoba digitális kiegészítéseit, például repülő koponyákat vagy geometrikus formákat, amelyekből lépcsők alakulnak ki.

A komputer tökéletesen szinkronizál mindent, így ha a kamera elmozdul, a digitálisan megjelenített elemek is követik a mozgást, majd ezután hat projektor segítségével vetítik az így létrehozott képet a szoba belső falaira.

„Azért hívják mixed realitynek, mert a fizikai valóságot vegyítjük a virtuális világgal” – magyarázta David-Alexandre Chanel, a Théoriz egyik alapítója. Az így megalkotott szobában például egy táncos a mozgásával változtathatja a falak helyzetét, de egy baseballütő segítségével akár a felénk közelítő meteort is Nap körüli pályára állíthatjuk.

Bár a videón látható látvány létrehozására szolgáló technológia már most elérhető, a Théoriz egyelőre nem tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba hozza az ötletét. Ehelyett interaktív videóklipeket, művészeti előadásokat és installációkat és további élő eseményeket szeretnének majd feldobni a kevert valósággal.

„Ez egy új terület” – tette hozzá Chanel. „Még népszerűsítenünk kell, és meg kell teremtenünk a keresletet is, hogy végül megtaláljuk a helyét. Ehhez pedig el kell csábítanunk a közönséget valami új, költői és váratlan dologgal.”

Ha minket kérdeznek, a fenti videót elnézve ez már sikerült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top