Szabadidő

A világ legnépszerűbb robotkutyája visszatért, és cukibb, mint valaha

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai expón a kütyük rajongói egy régi ismerőst köszönthettek, aki teljesen újjászületett.

A Sony AIBO nevű robotkutyája a kilencvenes évek végén – egészen pontosan 1999-ben – került forgalomba, és egy darabig az ezredfordulóval kapcsolatos technológiai várakozások szimbólumaként tekintett rá a világ. 2005-ig gyártották, egy évvel később pedig beválasztották a Carnegie Mellon Egyetem robotok számára létrehozott „halhatatlanok csarnokába”. Akkor azt írták róla: az AIBO a legfejlettebb, kereskedelmi forgalomban kapható robot”.

Az eredeti AIBO kutya sokkal drágább volt a mostaninál (Fotó: AEC)

Az első generációs AIBO bár akkor maga volt a technológia csúcsa, azért elég kezdetleges robot volt, amelyért mai áron számolva több mint 850 000 forintot kellett fizetni. Nem meglepő, hogy nem is fogyott belőle túl sok, néhány videoklipben való szereplés után pedig szépen lassan leáldozott a robotkutyáknak, a Sony ezért 2014-ben végleg leállította a korábbi AIBO-k technikai támogatását.

Tavaly ősszel azonban alaposan meglepték a világot, amikor bejelentették, hogy az immár Aibo-ként, kisbetűkkel hivatkozott robotkutya 2018-ban vissza fog térni. Ez így is történt, a Las Vegas-i CES-en ugyanis nemrég bemutatták a teljesen megújult jószágot.

A 2018-as Aibo már jóval okosabb, mint elődei, köszönhetően a mesterséges intelligencia terén elért fejlődésnek. Emellett számtalan szenzora révén képes felismerni más Aibo kutyákat és persze az embereket, és interakcióba lépni velük. A kiskutya külsejét is átalakították, a korábbi, kissé szögletes design helyét igazi kölyökkutya forma vette át, ellenállhatatlanul nagy OLED-szemekkel, valamint az orrába épített kamerával, amelynek segítségével tájékozódik. A robotjószág 22 ponton képes mozgatni a különféle ízületeit, emellett hangvezérlést is terveztek bele, így ugyanúgy lehet szólongatni, mint egy igazi ebet.

A CES közönsége megcsodálhatta, ahogy két Aibo ismerkedik egymással, a szemtanúk – és a Mashable – leírása szerint szinte kísértetiesen élethű, ahogy a kiskutyák szaglásszák egymást.

A beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően az új Aibo képes lesz megkülönböztetni egymástól az egyes embereket, és még arra is emlékezni fog, hogy kivel hogyan viselkedett. Ha valaki többet játszik a kutyussal, annak értelemszerűen jobban fog örülni, mint olyasvalakinek, akivel ritkábban találkozik.

Az új modelleket január 11-től kezdik házhoz szállítani, először Japánban, majd a világ többi részén is. Valószínűleg ebből sem lesz tömegtermék, bár olcsóbb, mint az elődje: „csak” 2000 dollárba, vagyis több mint 516 ezer forintba kerül majd, ami mellé még jön egy havi 25 dolláros előfizetési díj a felhőben tárolt mesterséges intelligencia használatáért.

Az első benyomások szerint az Aibo bemutatója nem sikerült túl jól, a robotkutyák ugyanis gyakorlatilag egyáltalán nem foglalkoztak az őket szólongató Sony-vezér Kaz Hiraival. Ez azonban még lehet, hogy a fejlesztői modellek hibáiban keresendő. Arra azért egyelőre ne számítsunk, hogy hasonló gépblökikkel lesz tele a kutyafuttató a valódi négylábúak helyett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top