Szabadidő

Beköltöztek a vaddisznók a fővárosba

Egy év alatt százra emelkedett a főváros környéki erdőkből sikeresen eltávolított vaddisznók száma, miután ma reggel ötöt fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei.

A Pilisi Parkerdő szakemberei több önkormányzatnak nyújtanak segítséget a vaddisznók létszámának szabályozásában, befogókat alkalmaz például a budapesti XII. kerületi Hegyvidék önkormányzata.

Legtöbbször az önálló életet kezdő, fiatal állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet. A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területektől távol engedik szabadon, általában a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben. A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása.

A korábbi kutatások feltárták, hogy létezik egy olyan vaddisznó-populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet, táplálékot és elegendő búvóhelyet is talál a házak között.

A befogáshoz egy ketrecet helyeznek el a vaddisznók útvonalán, melybe kukoricát szórnak. A befogóketrec ajtaját maguk az állatok csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmillióan látogatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top