Szabadidő

Mars-utazó babával inspirálják a lányokat

Egy amerikai cég példamutató módon igyekszik népszerűsíteni a 6 és 12 éves lányok között a tudományokat, miközben toleranciára is nevel. Le a kalappal (vagy ez esetben a szkafander sisakjával)!

A Pleasant Company nevű cég 1986-ban dobta piacra első American Girl márkájú játékbabáját. A vállalat azonban több, mint egyszerű játékgyártó, valóságos kulturális küldetést teljesítenek: a 8-11 éves lányokat megmintázó babák különféle népcsoportok képviselői, ráadásul a játékok mellé egy-egy könyvet is kapnak a vásárlók, amelyekben a konkrét babák „személyes nézőpontjából” írt történeteket olvashatnak.

A babákkal kapcsolatos sztorik eredetileg az amerikai történelem különböző szakaszaira fókuszáltak, azonban 1995-ben a Pleasant Company a modern hétköznapokkal kapcsolatos mesékkel bővítette a repertoárt.

Nemrég pedig bemutatták a 2018-as év babájának választott játékot, amelynél tökéletesebbet rég láttunk: Luciana Vegának hívják, aki egy 11 éves, chilei-amerikai származású kislány, és a legnagyobb álma, hogy ő lehessen az első ember, aki a Mars felszínére léphet.

Luciana Vega igazi modern lány, akinek a legfőbb álma, hogy a Marsra utazhasson (Fotó: Pleasant Company)

Természetesen Lucianának is van saját története, nem is egy, amelyet kifejezetten a 6-12 éves lányok számára írtak. Ezt a nemzedéket a NASA-nál Mars generációnak is nevezik, Lucianát pedig kifejezetten azért alkották meg, hogy felkeltse a fiatal lányok érdeklődését a tudományok, a technológia, a mérnöki pálya, a matematika, az űrkutatás vagy az egyéb természettudományos életpályák iránt.

Luciana kiegészítői: csillagtérkép, űrnapló, okosóra, de az űrhajós fagyi sem maradhatott ki (Fotó: Pleasant Company)

A babát és a hozzá tartozó első két könyvet január első napján dobták piacra, ezeket később egy további kötet is követi. Lucianához vásárolható külön szkafander, sisakkal, Mars-bázis, sőt, még egy 3D-nyomtatóval ellátott tudományos állomás is.

Az első köny története arról szól, hogy Luciana űrtáborba megy, ahol egy robot fejlesztésén dolgozik, és megtanulja az űrhajóvezetést is, végül pedig az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetén végez tudományos kísérleteket.

A cég a NASA szakértőivel közösen dolgozva állította össze a baba hátterét, hogy minden pontos és tényszerű legyen. Ráadásul nem rózsaszín, cukormázzal leöntött történetekről van szó, hanem olyan szituációkról, ahol Lucianának a kitartására is szüksége van, sőt még a kudarcélménnyel is meg kell ismerkednie.

„A NASA-nál van egy Fail Smart nevű díjunk, amelynek lényege, hogy az emberek merjenek kockázatot vállalni és merjenek szembenézni az esetleges kudarcokkal” – mondta Ellen Stofan, az amerikai űrkutatási ügynökség korábbi vezető kutatója, aki egyike volt a fent említett szakértőknek. „Ha ugyanis valaki annyira óvatos, hogy soha nem törik bele semmibe a bicskája, az nem is fog tudni nagy dolgokat véghez vinni. Ha végignézzük a NASA történetét, soha nem adtuk fel, akkor sem, amikor hibát követtünk el.”

Lucianának emellett a családi háttere is fontos eleme a történetnek: szülei támogatják a tudományos pályán, ő pedig azt is megmutatja az olvasóknak, hogy milyen a felelős viselkedés, mivel gyakran gondját viseli a szülei által Chiléből örökbefogadott testvérének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top