Szabadidő

Az Instagram átveri a felhasználóit

Egy közösségi médiával foglalkozó cég szakértője szerint a népszerű képmegosztó alkalmazás furcsa trükkel manipulálja a felhasználókat.

Az okostelefonos applikációk fejlesztői körében nagyjából közismert, hogy a mezei felhasználók a bizonytalanság és pozitív visszajelzések iránti igényük miatt úgy csapnak le a telefon kijelzőjén megjelenő értesítésekre, mint egy ünnepelt popsztár az aranytálcára kihúzott kokaincsíkokra.

Matt Mayberry, a közösségi média elemzésével foglalkozó kaliforniai Dopamine Labs munkatársa a Globe and Mailnek nyilatkozva azt mondta, az iparágban nyílt titokként kezelik, hogy az Instagram konkrét stratégiát épített erre a jelenségre.

A közösségi oldalak virtuális világa valódi függőséget okozhat (Fotó: Tumblr)

Ez annyit jelent, hogy bizonyos felhasználóknál nem mutatja meg egyszerre az összes lájkot, hanem szépen lassan „adagolva” jeleníti meg a fotókra érkezett pozitív visszajelzést, hogy ezzel arra kényszerítse a hobbifotósokat, hogy újra és újra megnyissák az alkalmazást, és leellenőrizzék, hogy hány szívecskével gyarapodtak a virtuális vállveregetések.

„Gyakorlatilag az emberek önbizalomhiányát használják ki” – tette hozzá a szakértő.

A megkérdőjelezhetően szimpatikus húzásnak egyébként komoly tudományos háttere van. A „változó jutalmazás” jelenségét B. F. Skinner és munkatársai fedezték fel, miután patkányokon és galambokon folytattak kísérleteket. A jelenség lényege, hogy az alany hajlamos keményebben küzdeni a jutalomért, ha nem tudja pontosan, hogy mekkora mennyiséget kap belőle.

A kísérletben vizsgált galambok például nagyobb intenzitással nyomogatták azt a gombot, amelynek hatására táplálékot kaptak, ha nem azonos adagokat kaptak egy-egy gombnyomás után, hanem eltérő mennyiségeket.

Hasonló elven működik a Facebook végtelen hosszan görgethető hírfolyama is: sosem tudhatjuk, hogy épp a következő frissítésnél nem jön-e szembe a nap legjobb híre, legjobb fotója, legszaftosabb pletykája, emiatt pedig sokan egész nap a közösségi oldalon lógnak, megalapozva ezzel a ma már elismert Facebook-függőségüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top