Szabadidő

„Antonius Kleopátrával merült el az élvezetekben” – Muszáj ezt egy ötévesnek tudni?

XIV. Lajos négyévesen lett Franciaország királya, az óvodáskorú uralkodónak pedig egy speciális kártyacsomagból tanították a földrajzot, a politikát, a történelmet és az antikvitást a hű udvaroncok.

Valószínűleg sem azelőtt, sem azóta nem dolgozott még egyszerre ennyi nagy ember, vizionárius művész és történelemformáló személyiség egy (vagyis négy) kártyapaklin, mint azon, amelyet 1644-ben az akkor csupán ötéves gyermekkirály, XIV. Lajos kapott ajándékba. A királyi kártyákat eleve a szakavatott intrikus és machinátor, Ausztriai Anna régens királynő jobbkeze, Lajos nevelője, Mazarin bíboros rendelte meg, és a formába öntésben a korszak nem sokkal kevésbé meghatározó figurái segédkeztek.

A gyermek XIV. Lajos

A kreatív tervezést a költő, drámaíró és tökéletes udvaronc Desmarets végezte, akinek a nevéhez egyébként az évszázad egyik legfurcsább vígjátéka, a barokkosan burjánzó és teljesen elszállt Les Visionnaires is kötődik, úgyhogy mindenképpen remek választásnak bizonyult. A kivitelezéssel pedig egy ismert firenzei művészt, a még származásához képest is feltűnően dallamos nevű Stefano della Bellát bízták meg, aki korábban a Medicik szolgálatában már bizonyított, és aki egyébként tényleg pontosan úgy nézett ki, ahogy egy Della Bella nevű illetőt elképzel az ember.

Stefano della Bella

Az nyilván már a komoly előkészületekből és az illusztris alkotógárdából is kitűnik, hogy nem hétköznapi kártyák voltak ezek, hanem elsősorban azért készültek, hogy a franciák jövendőbeli nagy uralkodóját, a Napkirályt okítsák hasznos ismeretekre, játékos, egészen kicsi gyereknek való formában. 199 darab készült, négy tárgyban: antik mitológia (Ovidius klasszikusa, az Átváltozások alapján); Franciaország királyai; a történelem neves királynői, hősnői és nagyasszonyai; és földrajz. A szövegek rövidek voltak, és egyszerűek, az illusztrációk látványosak, úgyhogy Lajos alighanem egy életre megtanulta, hogy Peking és Nanking Kínában található. Mutatunk néhány példát mindegyik témakörből, de a British Museum vagy a Francia Nemzeti Könyvtár oldalán a többit is meg lehet nézni, az ehhez a cikkhez is felhasznált remek fordításokat pedig a Wunderkammer blogon találtuk.

Magyarországról túl sok izgalmas dolog nem derül ki azonkívül, hogy termékeny, és hogy itt van Buda, Nándorfehérvár/Belgrád és Esztergom, de ez is valami. 

Európa, ez a csodálatos asszony természetesen parádés lovak vontatta hintón közlekedik. A tudomány, a kellem és a kereszténység hazája – vagy legalábbis 1644-ben még az volt. 

Oroszlános hintó! Afrika terméketlen, kevesen lakják, és azok is feketék vagy barnák. Lajosnak bizonyára eszébe sem jut majd odamenni. 

XIII. (Igazságos) Lajos,  XIV. Lajos édesapja. A kártya szövege az előző király keresztény erényeit, hadi sikereit és a hugenotta lázadók elleni határozott fellépését, valamint Richelieu bíboros tagadhatatlan befolyását hangsúlyozza.

Faramond, a frankok mitikus uralkodója a hagyomány szerint az ún. száli törvény megalkotója, amely kizárja a nőket a trónöröklési rendből. Emiatt tört ki a százéves háború, amelynek Jeanne d’Arc alakját vagy Shakespeare V. Henrikjét is köszönhetjük – meg egy csomó halottat. 

Stuart Mária, Skócia királynője, Franciaország királynéja, akit férje halála után sok bánat és fájdalom ért, majd lefejezték – derül ki az alapos összefoglalóból. 

I. Erzsébet, a szűz királynő, aki nagy bölcsességében visszautasította Európa koronás főinek közeledéseit. 

Kleopátra, akihez Cézár az ablakon át mászott be, Antonius pedig elmerült vele az élvezetekben. Nem árt, ha az ember már ötévesen is tisztában van ezekkel a dolgokkal. 

A Khariszok, avagy a Három Grácia: Euphroszüné, Thaleiaa és Aglaia.

Szalmakisz nimfa, akit úgy rabul ejtett az ifjú Hermaphroditosz szépsége, hogy csaknem megerőszakolta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top