Szabadidő

„Elmész… érzem, szívemben szögesdrót” – így ír verset az utca népe

195 éve készült el a Himnusz, mi lehet jobb alkalom arra, hogy megnézzük, hogy áll a kortárs magyar költészet? Mármint az igazi, amit a falakra írnak, nem az, amit könyvekben kiadnak. Szerelem, szakítás, kocsmafilozófia (szó szerint), nagyon sok női nemi szerv, magánlaksértő Jézus, macskakacsa, a saját teleit eladó hajléktalan és a legnyomasztóbb mondat, ami vécéből csak visszaköszönhet.

Hétfőn tartjuk a magyar kultúra napját, 1823-ban ugyanis éppen ekkor, január 22-én készült el Kölcsey a Himnusszal. (Letisztázta a kéziratot, így szól a hivatalos legendárium.) A mai nap tehát a líráról szól, amely műnemmel az átlag magyar legutóbb az iskolában találkozott, esetleg a Facebookon, ha szembejön egy Varró Dani-megosztás. (Ezzel nem szeretnénk beszólni senkinek, e sorok írója ebből a szempontból szégyenteljesen átlagos.)

Úgy döntöttünk hát, hogy az ilyenkor kötelező kedvencversek-válogatás helyett megnézzük, mi a helyzet a kortárs magyar költészettel. Az igazival: azzal, amelyiket falakra írnak alanyi költők, nem azzal, amit könyvekben adnak ki valódi költők. A spontán, suttyomban, részegen vagy egyéb befolyásoltság alatt, filctollal vagy festékszóróval felvitt zsigeri, őszinte költészetre gondolunk, a graffitikre, amelyek a Valódi Élet Nagy Problémáiról szólnak, nem arról, hogy túl okos és túl tanácstalan bölcsészek hogyan nyígnak tizenöt év után is életük nagy szerelme után. (Szerelem, az persze itt is van, csak éppen tömören és pragmatikusan, ahogy azt a felület megkívánja.) Mutatjuk is tehát a házfalak és kocsmabelsők költészetét. Józsefváros utcáin és Erzsébetváros – a bulinegyed – kocsmáiban jártunk, hogy összegyűjthessük a legmélyebb, legfelkavaróbb, legviccesebb vagy egyszerűen csak leghülyébb mondatokat, amiket csak falra lehet írni. Erős a mezőny, olvasószemüveget fel, előítéleteket le!

Árad a szeretet a Dugonics utcában

Fotók: Neményi Márton

Kétségbeesett, fájdalmas kérdés a Diószeghy Sámuel huszonvalahányban

Egyszerű, egyenes, érthető

Dopemannel súlyosbított, nagy, komoly megmondás a Szigonyban

Segítünk: Jesus loves You and he wants to go Your home!

Ízig-vérig kortárs és magyar depresszióköltészet a Bacsó Bélában

Tehát létezik ember, akinek tetszett a legutóbbi Terminator!

Szabadverssé tördelt passzív-agresszív lakossági felhívás a Kálvária utcában

Diszkrét kereseti lehetőség a fedél nélkül élők számára

Ne dőljünk be!

Aktuálpolitika, képzőművészet és vaskos szóviccköltészet a Népszínházban

Le a rasszizmussal – üzeni az Auróra utca macskakacsája

Spontán vallomás az Ellátó Kert tükrén

Amúgy nem hülyeség!

Reméljük, tényleg megfogta! (Szimpla Kert)

Párkapcsolati saga a Kisüzem budijában

A világ legőszintébb verse (nem emlékszem, hol, a jegyzeteim zavarosak)

Minden valaha írt szerelmes vers esszenciája négy sorban

Motivációs tréning a Vittula koszos falán

Szerintem ez dalszöveg, nem tudom, kié

Így, mondjuk, nem könnyű felszabadultan pisilni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.